Srpska vojska počela marš pred Putinom uz poklič: VRLO DOBRO - SLUŽIMO SRBIJI! (FOTO) (VIDEO)

Vojna parada povodom godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održava se nakon tri decenije, a gražani će moći da vide najmodernije naoružanje Vojske Srbije, ali i lidera Rusije Vladimira Putina koji je specijalan gost Vlade Srbije, a na poziv predsednika Republike

  • 15

Vojna parada "Korak pobednika" na prostoru između Palate Srbija i Dunava okupila je više od 4.500 pripadnika Vojske Srbije koji će se pred više od 20.000 ljudi, predstaviti sa različitim sredstvima naoružanja i vojne opreme – avionima, tenkovima, brodovima, rečne flotil, a tačku na ovu manifestaciju staviće ruski "Striži", koji su poklon predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu!

Paradi prisustvuju premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, najodgovornije starešine Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministri srpske Vlade Srđan Verbić, Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i mnogi drugi visoki zvaničnici i diplomatski kor.

- Kada su konačno odlučili da se smire, Srbi su izazvali moćne i silne, jer su naselili jedan od najlepšihdelova sveta - raskrsnicu civilizacija, religija, kultura, vojnih i ekonomskih puteva, od tada Srbija je na karti svakog osvajača. Zato je istorija Vojske Srbije istorija odbrambenih ratova, slobodarska snaga naroda - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je vojna parada u Beogradu povodom 70 godina od oslobođenja prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave.

- Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protov nacista na svim frontovima. Naši očevi i dede su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomivo a stanje duha je prevazilazilo sve. I ovde na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sećanja - rekao je Putin.

Beograd i Srbija čekali su punih 30 godina na organizaciju ovakve jedne manifestacije, na kojoj će moći videti sve najnovije domete iz srpske vojne industrije i ono što će videti nimalo ih neće razočarati.

Parada je početi intoniranjem srpske himne "Bože pravde", a znak da marš strojevim korakom od dva kilometara može početi dao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kome je raport predao general Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Pre početka samog marša, dogodio se pravi desant nad Beogradom, koji su izveli pripadnici 63 padobranske brigade Vojske Srbije, a koji su nosili zastavu vojske i Srbije!

Potom su jedan za drugim u nizu krenuti pešadijski ešaloni Vojske Srbije, koje su predvodili vojnici u uniformama i zastavama vojski oslobodioca Beograda iz Drugog svetskog rata.

Beograđani su se najviše oduševili naletima aviona i helikoptera Vojske Srbije, koji su u raznim formacijama i različitim terminima preletali paradu.

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalazi se 25 letlica Vojske Srbije - helikopteri tipa "Gazela", "M-8" i "M-17", lovačko bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "Orao" "Galeb" i transportni avion "An 26".

U sastavu ešalona Rečne flotile nalazi se 14 brodova, desantno jurišni čamci , minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".

Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", top haubica "Nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "Kub", protivavionski topovi "bofors".

Tačku na i kao šlag na torti biće ruski "Striži" koji će svojim akrobacijama sve oduševiti.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Nikolajević

    16. oktobar 2014 | 16:52

    OVO JE PRAVA PARADA PONOSA!

  • Zoks

    16. oktobar 2014 | 16:57

    Meni kao Srbinu je velika cast sto je nasa drzava danas ugostila Putina, hvala na poseti , Bog te blagoslovio!

  • ...

    16. oktobar 2014 | 16:13

    Gledam prenos.. Srbija u srcuu❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA