Rama: Albanija je za dijalog sa svim narodima u regionu

On je, govoreći o događaju sa utakmice rekao da je reč o "očajničkom pokušaju da se taj incident pripiše Albancima, što je šteta, jer se utakmica pretvorila u arenu neprihvatljivog rasističkog i etničkog nasilja". Na pitanje da li će otići u planiranu "istorijsku" posetu Srbiji 22. oktobra, Rama nije dao precizan odgovor, već je naveo da mu je "žao zbog svega što se dogodilo na stadionu"

  • 15

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas za kanal "Frans 24" da njegov brat nije učestvovao u incidentu sa dronom na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija te da su priče o tome "smešne", poručivši istovremeno da je Albanija opredeljena za dijalog sa svim narodima u regionu i da se ne treba vraćati unazad.

On je, govoreći danas o događaju sa utakmice u telefonskoj izjavi na francuskom jeziku, rekao da je reč o "očajničkom pokušaju da se taj incident pripiše Albancima, što je šteta, jer se utakmica pretvorila u arenu neprihvatljivog rasističkog i etničkog nasilja". Na pitanje da li će otići u planiranu "istorijsku" posetu Srbiji 22. oktobra, Rama nije dao precizan odgovor, već je naveo da mu je "žao zbog svega što se dogodilo na stadionu".

On je, odgovarajući na to pitanje, izjavio da mu je žao što "srpska vlada, umesto da osudi nasilje i distancira se od ove predstave koja je neprihatljiva za Evropu, sledi retoriku navijača i ljudi koji su uništili sliku o fudbalu i sliku o svojoj zemlji".

"Mi smo doneli drugačiju odluku: odlučili smo da se ponašamo kao Evropljani, da ne odgovaramo na nacionalističku i brutalnu retoriku, da nastavimo naš put ka budućnosti, uz zalaganje za mir i saradnju, kao i dijalog sa svim narodima u regionu", poručio je albanski premijer.

On je dodao da je neprihvatljivo "vraćati se unazad" i da je smešno ulaziti u "idiotske rasprave" o letelici kojom je ukaljana čast jedne zemlje.

Smešno je, ocenio je Rama, što se ceo svet uzbudio zbog jedne albanske zastave koja je letela iznad stadiona u trenutku kada je okolo bilo na hiljade srpskih zastava, "tamo gde i nije bilo albanskih navijača pošto smo želeli da izbegnemo da tok utakmice bude ugrožen".

- Moj brat je tamo bio sa još 50-ak Albanaca - sa predstavnicima fudbalskog saveza Albanije, novinarima i drugim ljudima koji su pratili ekipu, oni su prekontrolisani na ulazu i nije bilo nikave šanse da unesu dron i aktiviraju ga - objasnio je Rama.

Prema njegovim rečima, u Evropi je uobičajeno da se direktno osude rasistički ispadi, a u Beogradu je "ceo stadion uzvikivao ''smrt Albancima''".

U Prištini se očekuje da će albanski premijer sledeće sedmice otići u zvaničnu posetu Beogradu, bez obzira na incidente izazvane tokom utakmice Srbija-Albanija u utorak, dok je kosovska predsednica Atifete Jahjaga još neodlučna, piše prištinski dnevnik Zeri.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • serlok

    16. oktobar 2014 | 16:18

    Aj pali!

  • Zvezdan

    16. oktobar 2014 | 16:33

    E baš sad bi trebalo da mu odkažemo...a i ambasadora do proglasimo personom non grata. Pa neka priča to amerima

  • M!N

    16. oktobar 2014 | 17:49

    Dogadjaj sa utakmice pokusava da se pripise Albancima..Jao Boze dokle vise..Ma jok sisli vanzemaljci pa spustili zastavu da provociraju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA