Lene: Severu Kosmeta dati autonomiju

Ekspert fondacije "Karnegi Evropa" predložio da se pregovori usmere na pitanje autonomije severa KiM

  • 0

Tehnički dijalog Beograda i Prištine treba da postane više politički i treba ga usmeriti na pitanje autonomije severa Kosmeta, smatra ekspert fondacije "Karnegi Evropa" Štefan Lene.

Bivši opunomoćenik za Balkan nekadašnjeg visokog predstavnika EU Havijera Solane je u analizi za evropski ogranak Karnegijeve fondacije za međunarodni mir predložio da se pregovori usmere na pitanje autonomije severa Kosova, kao i da EU hitno odredi specijalnog izaslanika koji bi vodio ovaj proces.

- Severno Kosovo trebalo bi da bude važna tema takvog dijaloga, ali ne i jedina. Širi pristup doprineo bi boljim šansama za uravnotežavanje interesa različitih strana. Proces bi trebalo da počne uskoro, ali će morati da ima i pripremnu fazu šatl-diplomatije između Beograda, Prištine i severa Kosova - rekao je Lene u intervjuu za "Politiku".

Suštinu autonomije namenjene severu Kosmeta, prema njegovim rečima, tek treba ispregovarati.

- Umesto da se uzme bilo koji model iz nekog drugog dela sveta, dogovor treba da bude prilagođen da odgovara situaciji na severu Kosova... Neophodno je da se nađe ravnoteža između želje lokalnog stanovništva da upravlja sopstvenom sudbinom i činjenice da će ovaj region i dalje biti deo Kosova i da će morati da ima neophodne veze sa vlastima u Prištini - smatra Lene.

Upitan da li očekuje nove uslove za Srbiju za početak pregovora o pristupanju EU, Lene je rekao da su "važni lideri EU jasno izrazili želju za ukidanjem 'paralelenih struktura'".

Govoreći o raspisivanju lokalnih izbora na severu pokrajine, Lene je kazao da smatra kontradiktornim da se Beograd stalno poziva na poštovanje Rezolucije 1244 a da "potom radi u suprotnosti sa ovom rezolucijom raspisujući izbore na Kosovu".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA