FILE: Ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo

- Pozicija EU ostaje ista kao i prošle godine kad smo usvojili pregovarački okvir. Ni tad nismo zahtevali priznanje Kosova i ne tražimo da to bude urađeno ni danas - rekao je odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File

  • 20

Srbija pripada redu država članica Evropske unije, gde želimo da budemo uvažavani na način na koji mi uvažavamo Uniju, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom.

Vučić je rekao da je sa gostima iz EU razgovarao o političkoj stabilnosti Srbije i regiona, ekonomskim reformama i našem pristupu EU.

Zahvalivši EU na dosadašnjoj podršci, premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Srbija činila sve i da će činiti sve da očuva dosadašnju stabilnost jer bilo koja nestabilnost, kako je rekao, pogoduje najviše onima koji bi nešto da učine protiv Srbije.

- Mi želimo da izlečimo Srbiju. Reforme su bolne ali mi želimo uspešnu i nromalnu zemlju - rekao je premijer i dodao da nam je podrška EU bitna jer niko ne želi da uzima još jednu zemlju slabe ekonomije.

Evropski komesar za proširenje File izjavio da je EU spremna da izdvoji do milijardu evra iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje među zemljama Zapadnog Balkana.

- EU je spremna da podrži bolju povezanost sa bespovratnim sredstvima iz IPA fondova u iznosu od milijardu evra, i 10 milijardi evra do 2020 godine. To znači da konačno prelazimo sa reči na dela“ - rekao je File.

Odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je večeras da Evropska unija ne traži od Srbije da prizna Kosovo.

- Pozicija EU ostaje ista kao i prošle godine kad smo usvojili pregovarački okvir. Tad smo rekli da očekujemo nastavak normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ni tad nismo zahtevali priznanje Kosova i ne tražimo da to bude urađeno ni danas - rekao je File na konferenciji za novinare.

On je rekao da EU traži da jednostavno taj proces ide ka punoj normalizaciji.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    23. oktobar 2014 | 21:01

    Лицемер, "не тражи признавање", али зато тражи потпуну "нормализацију"! Па тако и ови наши кажу за границу да је "административни прелаз", а за амбасаде да су "канцеларије за везу". Мислите ли да су Срби толико наивни?

  • Licemerje

    23. oktobar 2014 | 20:59

    Pa naravno da ne trazite CITAJ: priznanje. Vi trazite mnogo vise a to je da imamo granice sa Kosovom, ambasadora, konzula, da je clan EU, da igraju sportske manifestacihe pod svojim imenom, sta bese ono necete...

  • PRAVI ČETNIK

    23. oktobar 2014 | 19:46

    Ne tražite, a ovamo malo po malo dozvoljava te da udju u sve sportske sfere i ako nisu priznati od UN. E budjava Evropo jadna li si !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA