Vujović: Srbiji ne preti bankrot!

- U ovoj godini smisao rebalansa nije samo da se omogući realizacija budžeta nego i da se započnu reforme koje pred nama stoje. Ovaj rebalans uvodi ključni element budućih reformi, a to je smanjivanje rashoda - izjavio je ministar finansija

  • 3

Ovim rebalansom budžeta započinjemo i ulazimo u reforme, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović i dodao da Srbiji ne preti bankrot.

- U ovoj godini smisao rebalansa nije samo da se omogući realizacija budžeta nego i da se započnu reforme koje pred nama stoje. Ovaj rebalans uvodi ključni element budućih reformi, a to je smanjivanje rashoda - izjavio je Vujović predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budzetu Srbije za 2014.godinu.

On je rekao da je deficit budžeta porastao sa 183,6 milijardi dinara na 224,7 milijardi dinara.

On je rekao da je tokom godine došlo do odstupanja, pa je na strani prihoda ostvareno manje za 33 milijarde, a na strani rashoda je potrošeno više 16 milijardi dinara.

Ministar je skrenuo pažnju da i na strani prhioda i rashoda budžeta imamo neravnomernu dinamiku jer su tokom prvih osam meseci ukupni prihodi pali u odnosu na prethodnu godinu ali je poslednja dva tri meseca dinamika pozitivna, jer postoji rast i od akciza i PDV.

Ovaj rebalans, kako je naveo, odražava težinu i negativni uticaj javnog sektora, pogotovo javnih preduzeća na deficit, odnosno dug ove zemlje i dodao da je krajnje vrem da se pozabavimo tim problemom.

On je rekao da je rebalans bio nužan jer je u ovoj godini postojalo nekoliko stvari koje niko nijemogao da predvidi , kao što su poplave i niža stopa rasta i niža stopa inflacije.

- Umesto planirane stope rasta od plus jedan odsto, realna stopa rasta će biti minus jedan odsto sigurno, a možda i niže - izjavio je on.

Vujović je skrenuo pažnju da po međunarodnoj metodologiji garancije ulaze u deficit, a po našoj se tretiraju delom finansiranja.

- Na vama je da procenite da li ćemo i kada menjamo metodoligiju. Vi ćete sami proceniti da li ćete ih tretirati kao defiict ili elemenat fianansiranja. Mislim da je važno da narod zna da je reč o nekoliko kategorija. Garancije koje su se realizovale su stvarni trošak i trebalo bi da budu sastavni deo deficita i to su garancije koje se odnose na Puteve, Železnice, Srbijagas -  izjavio je Vujović.

Premijer Srbije je rekao da Vlada Srbije ništa ne krije od svojih građana i da Srbija ima makroekonomsku stabilnost.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr_sokrates

    25. oktobar 2014 | 02:46

    Srbiji, ne preti bankrot. Jel, kako neko može da bankrotira ako je već bankrot..

  • Hahahaha

    24. oktobar 2014 | 12:08

    Znaci bankrotirali smo !

  • Љиљана

    24. oktobar 2014 | 14:09

    То што је стално у Америци, дал то плаћа он или држава?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA