SVETSKA EKSKLUZIVA - OTKRIVAMO MISTERIJU SKRIVENOG BLAGA IZ TITOVOG SEFA: Evo koliko je novca i zlata čuvao maršal!

Josip Broz u svom ličnom trezoru ljubomorno je čuvao novac, zlatne poluge i prah, vredan nakit Karađorđevića, ali i onaj koji je u vlasništvu dinastije Romanov. Otkrivamo šta se sve držalo pod ključem u Titovom sefu

  • 71

Državna komisija otvorila je prošle godine najveću tajnu SFRJ, čuvanu 33 godine, tačnije otvorila je sef doživotnog lidera KPJ Josipa Broza Tita. Telegraf.rs vam ekskluzivno donosi priču šta je zaista tamo pronađeno i kako je svo to blago dospelo u lični trezor maršala!

Nakon smrti Josipa Broza 4. maja 1980. godine, po odluci Predsedništva SFRJ, svi predmeti koji su se do tada nalazili u ličnom trezoru druga Tita ostali su zapečaćeni, a otvoreni su tek prošle godine, dok su neke od najdragocenijih stvari predate Narodnoj banci Srbije!

Titovo ordenje, prema odluci Predsedništva SFRJ, bez obzira na njegovu vrednost, nije pohranjeno u Narodnoj banci. Imajući u vidu da neka od tih odlikovanja imaju veliku materijalnu vrednost, predloženo je da porodica dobije kopiju, a da država, zavisno od prirode odlikovanja, ponudi materijalnu nadoknadu naslednicima, dok bi se originalni orden zadržao u javnom vlasništvu.

Na sednici Predsedništva SFRJ, održanoj 30. marta 1982, generalni sekretar tog organa general Ivan Dolničar upoznao je članove Predsedništva o pitanjima u vezi sa zaostavštinom Josipa Broza.

Tad je zaključeno da se zlato deponuje u trezor Narodne banke. Odlučeno je i da se imovina za koju je utvrđeno da je pripadala porodici Karađorđević preda na raspolaganje Narodnoj banci Jugoslavije.

Telegraf je imao uvid u spisak stvari koje su se nalazile u trezoru maršala Tita.

Pored zlata, u njemu je bilo i ordenje koje pripada Karađorđevićima, pa čak i plavi safir, za kojeg naši sagovornici tvrde da pripada dinastiji Romanov iz Rusije!

- Veliko bogastvo nalazilo se u tom sefu. Bile su tu i unikatne orglice i nakit koji je pripadao porodici Karađorđević, ali i komad nakita ruske dinastije Romanov - kaže nam jedan od članova komisije.

U Titovoj riznici, pod ključem čuvano je sledeće blago:

* 29 kilograma i 366 grama zlata u polugama i prahu

* 2.663 zlatnika i dukata

* 1.271 komad numizmatičkog novca

* 26.219 američkih dolara

* 36.000 nemačkih maraka

* 149 komada nakita (koje je pripadalo porodici Karađorđević)

* Plavi safir Romanovih

* 18 kompleta posuža od srebra, i srebra sa pozlatom

* 83 komada dugmadi za manžetne, kutije za cigarete, medaljoni, privesci, značke i dr.

Najveći broj ovih stvari nalazi se na proceni u sefu Narodne banke Srbije. Ogrlica od velike vrednosti koja je bila lični nakit kraljice Marije Karađorđević, a koja je pronađena u Titovom sefu, vraćena je porodici i bila je uz njen kovčeg priliko sahrane posmrtnih ostataka kraljice majke na Oplencu, a safir Romanovih u trezor maršala dospeo je s Cetinja, gde je bio čuvan.

NAPOMENA: Najstrože zabranjeno preuzimanje teksta ili njegovih delova bez dozvole Uredništva portala Telegraf. Ukoliko neka redakcija ukrade tekst ili njegov deo, moraće na sudu da objašnjava zašto je to učinila.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frf

    31. oktobar 2014 | 14:52

    Interesantno je kako komunisticki diktator sacuva toliko zlato a danasnje demokrate ostavljaju samo pustos i prazne kase...Sto dalje,sve mi se cini da taj socijalizam koji smo ziveli i nije bio tako los..

  • Zoran

    31. oktobar 2014 | 16:10

    Ortodox previše lupas glupost neznaš istoriju ili si stvarno previše glup i tupav.Mora da si simpatizer žutih...Tito i njegova porodica niso odneli dragocenosti iz zemlje niti su proćardali isto kao oni prethodni koji su bili na vlasti 12godina i sve pokrali u ovoj zemlji što se moglo pokrasti...dok je bilo Tita bilo je i posla i para i bili smo cenjeni kao narod širom sveta,a sad od toga nemamo ništa...zato vi koji ste balavi i glupi nekomentarišite nešto što neznate

  • Ortodox

    31. oktobar 2014 | 14:14

    Kojim pravom je kaplar-bravar uzimao za sebe nakit Kraljevske porodice?! ovaj covek nas je upropastio zauvek!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA