VUČIĆ: Češke kompanije gradiće u Srbiji! (FOTO)

- Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima - istakao je premijer Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu

  • 24

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Pragu sa predsednikom Vlade Republike Češke Bohuslavom Sobotkom. Nakon svečanog dočeka, uz intoniranje državne himne Srbije, dvojica premijera razgovarala su o bilateralnim odnosima, očuvanju političkog dijaloga, podršci koju Češka daje Srbiji na putu ka EU, kao i jačanju ekonomske saradnje.

Premijer Vučić zahvalio je na pomoći koju je češka vlada uputila Srbiji tokom poplava i naglasio da očekuje posetu premijera Sobotke Srbiji, kao i učešće na samitu premijera koji će biti održan u decembru‎ u Beogradu.

- Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima - istakao je premijer Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu. Tom prilikom u Beograd će doputovati i privredni predstavnici iz Češke koji će sa srpskim kolegama razgovarati o privrednoj saradnji i organizaciji Srpsko - češkog privrednog foruma.

Premijer Vučić naglasio je da je Evropska‎ unija strateško opredeljenje i da na tom putu Srbija želi da ozdravi svoju ekonomiju, istakavši da su češke firme dobrodošle da pomognu u tome. Vučić je istakao da je u 2013. godini povećana robna razmena između Srbije i Češke za 32% . U 2014. godini povećana je za 10,8% što iznosi između 620 i 630 miliona evra. Premijer Vučić se nada da će u godinama koje su pred nama robna razmena dostići jednu milijardu evra.

Teme razgovora bile su i veće učešće čeških kompanija na izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao što je rad na modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, Termoelektrani “Štavalj” i unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Premijer Sobotka zahvalio je srpskom kolegi na podršci koju srpska Vlada daje češkoj manjini u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Romanija

    1. novembar 2014 | 06:13

    Ovo je veoma dobro. Strane investicije su nam ite kako potrebne.

  • Mrgud

    31. oktobar 2014 | 13:24

    Češka je razvijena zemlja i ima veoma jaku industrij, može Srbija da proširi saradnju sa njima.

  • Lela

    31. oktobar 2014 | 17:27

    Dobrodošle su i Češke i mnoge druge firme, treba nam radnih mesta, da nam mladi ljudi ostanu u zemlji i koriste svoja znanja i veštine ovde a ne po belom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA