NAJVEĆA MISTERIJA TITOVOG SEFA: Da li je maršal zaista imao plavi safir Romanovih?

Da li je plavi safir pronađen u sefu maršala zaista pripadao carskoj porodici Rusije ili je to još samo jedna od legendi o drugu Titu, ostaje da se vidi, a Telegraf.rs vam donosi i istorijske činjenice i mitove o ovom kamenčiću pronađenom u Brozovom trezoru

  • 18

Posle pisanja i iznesenih činjenica o predmetima koji su bili čuvani preko 33. godine u sefu maršala Tita, kao i da se u njemu nalazilo blago Romanovih, Telegraf.rs razbija još jedan mit, a to je, otkud plavi safir, za koji se sumnja da je pripadao poslednjoj carskoj dinastiji Rusije u trezoru Josipa Broza!

Prema službenoj zabelešci, pored ovog predmeta pronađenog u Titovom trezoru, stoji ispisano samo - plavi safir, a NBS treba da proveri njegovu verodostojnost i vrednost.

Ipak, kako saznaje naš portal, nezvanično, za ovaj komad "blaga" vezani su mnogi mitovi i priče, a kako su nam ispričali priču iz istorijskog arhiva, sumnja se da je ovaj predmet pripadao dinastiji Romanov.

Ipak, prvu priču o ovom plavom safiru donosi proslavljeni novinar i pisac Vanja Bulić u svojoj knjizi "Dosije Bogorodica", tako da mit o ovom dragom kamenu dobija sve veće razmene.

Prema ovoj legendi ili ČINJENICAMA posle Oktobarske revolucije preživeli naslednici dinastije Romanov dali su ovaj kamen na čuvanje lično srpskom kralju Aleksandru I Karađorđeviću, koji je, navodno njega odneo na Cetinje.

E sad malo "istorijskih činjenica", naime, ovaj komad nalazio se u trezoru Državne bezbednosti Crne Gore od 1952. godine do 1978.

- Verovatno je Broz saznao o kakavom se komadu dragocenosti radi ili je čuo za sve legende ovog kamena, pa je, najverovatnije, po njegovoj direktivi on - kamen prebačen u Beograd, a kako je završio u sefu i da li je to stvarno safir Romanovih, za šta se sumnja, ostaje da se vidi - kaže naš dobro obavešteni sagovrnik i jedan od članova komisije za otvaranje Titovog sefa.

- Znate, svašta je moguće, kao što je poznato u sefu su pronađeni mnogi vredni komadi nakita Karađorđevića, pa što ne bi mogao tu da zaluta i neki kamenčić Romanovih - pita se naš sagovornik.

Da li je ovaj safir stvarno stigao iz carske Rusije, pa ga je Tito, koji je poznat po tome da je obožavao skupocene i lepe stvari, ljubomorno čuvao u svom trezoru ili je to još jedan od mitova vezanih za maršala, ostaje da se vidi.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    1. novembar 2014 | 16:11

    Sto je veca beda,to se vise Tito pomninje.Slucajno ? Pa on je mogao da ima sve.Niko nije smeo da zucne.Ja nisam njegov pristalica, ali bilo bi posteno da ostavite coveka na miru.Dok je bio ziv, ziveli smo kao ljudi.Ja jesam jugonostalgicar, jer sam tad ziveo kao covek,a sad prezivljavam.Znam, da ovo nije popularno reci,ali posto sam jedva preziveo tesku operaciju j... mi se.Iskreno mi je zao svih nesrecno izgubljenih zivota,a vi i dalje palite vatru... A sad,svi krenite u pljivanje...

  • Maja

    1. novembar 2014 | 15:17

    Koju je to lopov bio ...

  • Glaurung

    1. novembar 2014 | 17:47

    Safir su 50ih sa ikone skinuli Titovi crnogorski idolopoklonici i darivali ga necim sto nije njihovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA