Vučić: Ispravljamo zločine koji su počinjeni Srbiji!

- Mogli smo i mi da pričamo da je sve divno, i da ništa ne radimo narednih godinu ili dve, kao što su radili naši prethodnici. Ali, da ništa nismo promenili, stigli bismo do bankrotstva početkom 2017. ili krajem 2016. godine - napisao je predsednik Vlade Srbije

  • 6

Predsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić za najnoviji Informator svoje stranke istakao je da je Srbija prva država u regionu koja je sprovela fiskalnu konsolidaciju, kao i da Beograd nikoga neće moliti da uđe u Evropsku uniju već će reforme sprovesti zbog boljitka svih građana.

Uvodnik prenosimo u celosti:

"Nedavno sam održao predavanje u Londonskoj školi ekonomije „Pogled u budućnost - Srbija i Zapadni Balkan u EU“, i studentima rekao da zajedno moramo ponovo da izgradimo naš region, kao mesto u kome vlada sloboda i napreduje otvoreno društvo. Ali, za mene, najveći izazov u regionu nije političkog, već ekonomskog karaktera, zato što ekonomske teškoće bacaju mračnu senku na naša stremljenja. Mislim da politika više nije tako važna, da ekonomija definiše budućnost Zapadnog Balkana.

I na tome smo počeli da radimo. Srbija je prva država u regionu koja je sprovela fiskalnu konsolidaciju, bez ikakve spoljne intervencije, kako bi uspešno prevazišla finansijske teškoće. Počeli smo da sprovodimo reforme na svim poljima, u Srbiji više neće biti nedodirljivih koji nanose šetetu svojoj državi. I nikoga nećemo moliti da nas primi u Evropsku uniju, sprovešćemo reforme kako bi smo zaslužili članstvo.

Posle samo sedam meseci od formiranja Vlade, napravljeni su ozbiljni pomaci, doneti su zakoni zbog kojih nas danas hvale u svetu - Zakon o radu, Zakon o privatizaciji, Zakon o stečaju, zakon u kojem smo odlazak u penziju podigli na višu granicu...

Rezultati našeg rada su opipljivi, imamo izraženiju makroekonomsku stabilnost i stabilniji kurs, nego ikada u savremenoj političkoj istoriji. Devizne rezerve su nam između 10 i 11 milijardi, po prvi put imamo dramatičan pad inflacije i po prvi put nemamo povećanje broja nezaposlenih, već pad broja nezaposlenih, i to ne samo po podacima Republičkog zavoda za statistiku, već i po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje. Za ovo kratko vreme, promenilo se i to da o problemima govorimo otvoreno, da ih ni od koga ne skrivamo, i da gledamo da ih rešimo. Mogli smo i mi da pričamo da je sve divno, i da ništa ne radimo narednih godinu ili dve, kao što su radili naši prethodnici. Ali, da ništa nismo promenili, stigli bismo do bankrotstva početkom 2017. ili krajem 2016. godine.

Ne, mi smo povlačili nepopularne, teške poteze, jer želimo da ozdravimo našu zemlju. Morali smo da popravimo ono što su uradili oni pre nas, da ispravimo zločin prema Srbiji, koji je učinjen nerazumnim i neracionalnim podizanjem penzija i plata u javnom sektoru, samo zarad glasova na izborima, jer narod ni zbog čega drugog za određene političke partije nije mogao da glasa. Svestan sam toga da preduzimam najnepopularnije mere u istoriji Srbije. Te mere pozdravili su mnogi, među kojima i mađarski premijer Viktor Orban, Vladimir Putin, Angela Mekel... Siguran sam da će to uraditi i naši građani 2016. godine. Potrebno nam je godinu i po dana strpljenja, da štedimo da bismo smanjili razliku između onog što smo zaradili i onoga što trošimo, da bismo snizili dug i povećali rast. Uz sve mere koje smo preduzeli i sa najavama koje imamo po pitanju „Železare“ i „Petrohemije“, odgovorno kažem da ćemo već naredne godine imati rast od oko 1,15 odsto, a da ćemo u 2016. godini moći da računamo s najvećim rastom u Evropi.

I na kraju, hoću da vam kažem da se reforme preduzimaju jer je Srbija važnija od svih političkih stranaka. Srpska napredna stranka ne mora da bude vladajuća stranka posle sledećih izbora, ali Srbija će tada biti normalna, uspešna i prosperitetna", napisao je premijer i lider SNS-a.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    3. novembar 2014 | 10:45

    Samo napred. Kralj si.

  • Vanja

    3. novembar 2014 | 11:49

    Sve mere koje su preduzete su izuzetno teske... Sad cekamo rezultate...

  • Stefan

    3. novembar 2014 | 12:35

    Mnogo je gresaka napravljeno tokom proslih godina, i jako je tesko sve popraviti odjednom, potrebno je vreme, rad i trud. A mi smo prihvatili da zelimo bolje uslove za nas i nasu drzavu, tako da moramo sada imati strpljenje do ostvarenja naseg cilja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA