Cvetković: Odlazim sa funkcije uzdignuta čela

Premijer kaže nije zažalio što je prihvatio tu funkciju, smatra da je kandiatura za članstvo u EU kruna rada ove Vlade ali i da za život nema bolje i lepše zemlje od Srbije

  • 1

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je na kraju mandata zadovoljan rezultatima svog kabineta, posebno dobijanjem kandidature za clanstvo u EU što je, prema njegovoj oceni, kruna rada ove vlade. Premijer je u intervjuu za list "Nedeljnik" pričao o saradnji sa ministrima, svom radu ali i o tome šta će uraditi kada mu se mandat završi.

Mirko Cvetković nije zažalio što je prihvatio funkciju premijera i očekuje da "ova koalicija manje-više, plus-minus" formira i sledeću vladu koja će nastaviti pregovore sa EU. On je dodao da se boji da bi neki drugi izbor doveo do nestabilnosti i neizvesnosti.

Premijer je naveo da je u Vladi odlično sarađivao sa ministrom policije Ivicom Dačićem. Na pitanje ko ga je najviše nervirao i da li je to bio bivši ministar Mlađan Dinkić, premijer je odgovorio da bi ga Dinkićeve kritike pogodile da ih je izneo dok je bio ministar.

- U suštini se ne nerviram, zato što, ako je želeo da me iznervira, on je propustio priliku. Da mi je sve to što kaže sada rekao dok je bio ministar - da je Vlada takva i takva, da je loša, ja ne mogu više, evo ti ostavka, odlazim - tada bi me to stvarno pogodilo - rekao je Cvetković.

On je dodao da bi tada razmislio da li je Dinkić u pravu, ali da ovako "on to sada koristi kao svoj predizborni marketing".

Premijer je rekao da je od dolaska na tu funkciju svaki dan provodio na poslu "od jutra do večeri". Najteži trenuci za njega u prethodne četiri godine bili su, kako je rekao, na početku ekonomske krize. Tada je postojala opasnost pada celog finansijskog sistema zbog povlaccenja novca iz banaka ali, dodao je, Vlada je ipak uspela to da prevaziđe.

Kao važne rezultate ove Vlade premijer vidi donošenje Zakona o restituciji, Zakona o javnoj svojini, uvođenje državnog revizora, formiranje Fiskalnog saveta, hapšenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ukidanje obaveznog služenja vojnog roka, viznu liberalizaciju, formiranje Komisije za zaštitu konkurencije...

- Ozbiljno smo promenili državu. Srbija ne izgleda onako kako je izgledala 2008. godine, ali se na dobro čovek lako navikne - ocenio je Cvetković.

On je rekao da nema ambicije da po okončanju posla u Vladi postane ambasador i dodao da je više puta ranije imao ponudu da ode iz zemlje, ali da veruje "da za život nema bolje i lepše zemlje od Srbije". Premijer kaže da će sa funkcije otići uzdignuta čela. Kada mu se mandat završi, najpre će otići  na pijacu, jer za to do sada nije imao vremena.

- Ja danas ne poznajem Beograd. Ne znam kako izgleda Knez Mihailova ulica, osim po sećanju. Nikad nisam bio u TC Ušće, a voleo bih da odem - rekao je premijer Cvetković.

(M.S. / Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • danica k.z.

    21. mart 2012 | 14:38

    E, Mirko, Mirko, pravi si nemirko! Mnogo si poslovao ' radio", ali, najefikasniji si bio u uplatama raznim NVO fondovima, tako da si obezbedio i prijatelja Peru Sipku, a sve outem kancelarije z evropske integracije i Milice Delevic. Joj, koliko si se naplatio u raznim savetima, komisijama, clanstvu? Mozes mirno da odes, sa sve " Ciframa " koje si pokupio . Da li ces biti miran? Kakva ti je savest? Koliko je gladnih u R. Srbiji? Koliko je rapsrodatih i upropastenih " drustvenih " preduzeca? Bese ti Mirko direktor Agencije za privatizaciju? Uh, kad tu upadne revizija, sve ses " cifre" prosuti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA