ŠTEDNJA: Strankama 30 odsto manje para iz budžeta!

Izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti predviđaju zakona umanjenje procenta za izdvajanje sredstava političkim strankama sa 0,15 na 0,105 odsto, kao i za finansiranje predizbornih aktivnosti sa 0,1 odsto na 0,07 odsto

  • 13

Nadležni odbor Skupštine Srbije usvojio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u načelu.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je Predlog koji je podnela poslanička grupa SNS.

Izmene zakona na sednici odbora je obrazložio šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić istakavši da je ovo prvi korak ka sveobuhvatnoj reformi političkog sistema.

Prema njegovim rečima, izmenama zakona procenat za izdvajanje sredstava političkim strankama umanjice se sa 0,15 na 0,105 odsto, kao i za finansiranje predizbornih aktivnosti sa 0,1 odsto na 0,07 odsto.

- Na taj način ćemo linearno svim političkim akterima umanjiti sredstva u odnosu na sadašnja za više od 30 procenata. Smatram da su ta sredstva neophodnija za ozdravljenje javnih finansija, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, najugroženije slojeve društva nego za bilborde i plakate - rekao je Babić.

Objasnio je i da izmenama zakona, stranke iz budžetskih prihoda, mogu da kupuju nekretnine.

- Ideja je bila da iza nas, koji se politikom bavimo na odgovoran način, ne ostanu samo reči već da budućim generacijama, ukoliko to prihodi i domaćinsko poslovanje omogućavaju ostavimo i nekretnine u kojima će buduće generacije moći da se edukuju - naveo je Babić.

Predviđeno je i da se sredstva za redovno finansiranje političkih subjekata koriste i za troškove izborne kampanje.

Podsetivši da je 2011.godine Zakon o finansiranju političkih aktivnosti donet kada je većinu činila Demokratska stranka, predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić, ocenio je da je sada nemoralno da ta partija predlaže druga zakonska rešenja.

- Planirano je da u osnovicu uđu i zaduženja države, znači, po Zakonu za koji glasala DS planirano je da se država zadužuje da bi deo sredstava uplaćivala političkim strankama, verovatno zato što su morali da plaćaju jako skupe kampanje da bi opstali na vlasti, i da kupili još malo vlasti, i na taj način nastavili da vode državu kako su je vodili do 2012. godine - rekao je Arsić.

SNS je, kako je naveo, videla nelogičnost da se iz deficita finansiraju političke stranke.

Poslanica PUPS-a Milena Ćirilić rekla je da podržava izmene zakona i da je primereno da političke stanke dobiju manje sredstva u skladu sa politikom vlade koja podrazumeva mere štednje, dok je Mirko Čikiriz iz SPO najavljujući podršku, istakao da je predlog te partije da se nastavi sa merama štednje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    5. novembar 2014 | 13:21

    Posteno, ovim su pokazali da vladajuca stranka svojim primerom podrzava reforme.

  • Marija

    5. novembar 2014 | 13:19

    Svaka cast Vladi na ovakvoj odluci, mislim da ce ovo imati veliki plus kod svih gradjana Srbije.

  • Luka

    5. novembar 2014 | 13:25

    Ovo je svakako odlukakoju treba pozdraviti. Za vreme bivse Vlasti mnogo se odvajalo za stranke i njihovo finansiranje, gde je vecina njih imala neku korist. Sada je napokon doslo vreme da se i to promeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA