ISTRAŽUJEMO: Da li je pobeda Republikanaca i krah Baraka Obame u SAD dobra za Srbiju?

Kako tvrde srpski političari, činjenica da su Republikanci preuzeli kontrolu nad američkim Senatom neće ugroziti veoma dobre bilateralne odnose Srbije i SAD, a u prilog tome navode i činjenicu da je 35 američkih firmi zainteresovano da investira u srpske firme koje su u procesu restruktuiranja

  • 6

Republikanci su zabeležili veliku pobedu na kongresnim izborima i preuzeli kontrolu nad američkim Senatom i poremetili ravnotežu vlasti. Pojedini kritičari navode da bi to moglo da poremeti ravnotežu vlasti u Americi i da ugrozi poziciju Baraka Obame, što bi zakomplikovalo njegove preostale dve godine mandata. Međutim, ono što je nas zanimalo je, kako bi se ova promena vlasti mogla odraziti na odnose SAD sa Srbijom.

 

Tim povodom razgovarali smo sa poslanicima SNS-a, Katarinom Rakić i Zoranom Babićem, kao i sa liderom SVM-a, Balintom Pastorom, koji su bili pre par meseci u poseti Kongresu i učestvovali u izbornoj kampanji za Kongres. Oni tvrde da su odnosi Srbije i Amerike trenutno izuzetno dobri i da novi izborni rezultati neće ugroziti dosasašnji napredak u saradnji između ove dve zemlje.

 

 

Lider SVM-a, Balint Pastor, kaže za Telegraf.rs da ne očekuje drastičnije promene u stavu SAD prema Srbiji bez obzira na pobedu Republikanske stranke.

 

- Mogu da kažem da su odnosi Srbije i Amerike veoma dobri s obzirom da je saradnja bazirana na ekonomskoj saradnji i ne verujem da će doći do bilo kakvih značajnih promena. Što se tiče pobede Republikanaca SAD ima specifičan politički i parlamentarni sistem koji se daleko razlikuje od srpskog sistema, tako da kod njih nije neobično da da na pola jednog mandata političara pobedu na izborima dobije druga ili opoziciona stranka - rekao je Pastor i dodao da smatra da će se ova pobeda svakako odraziti na poziciju Obame, jer će imati žestoku opoziciju u Kongresu, ali da to nema nikakve veze sa Srbijom jer "Amerika je demokratsko društvo, koje ima ustaljene, nepromenjive mehanizme funkcionisanja".

 

 

I predsednik poslaničke grupe SNS-a, Zoran Babić, smatra da slom demokrata u SAD neće narušiti težnje Srbije ka stabilnim bilateralnim odnosima sa Amerikom, a u prilog tome navodi i činjenicu da je 35 američkih firmi poslalo pismo u kome su pokazali zainteresovanost za proces privatizacije srpskih firmi.

 

- Ne želim da komentarišem rezultate slobodne volje građana SAD. Ono što je cilj Srbije i cilj naše politike su najbolji mogući bilateralni odnosi sa SAD, koji su sada veoma dobri, što zapravo i govori o podršci Amerike reformskoj politici Vlade Republike Srbije - rekao je Babić i dodao da u prilog dobroj saradnji između ove dve zemlje govori i saradnja u borbi protiv terorizma.

 

 

- Dokaz dobrih odnosa je i nekoliko uspešnih razgovora između premijera Vučića i Bajdena, kao i činjenica da Srbija učestvuje zajedno sa Amerikom u akciji protiv terorizma. Put kojim se kreće Srbija je siguran i ništa neće ugroziti odnose ove dve zemlje, jer Vašington ceni iskrenu reformsku politiku Vlade Srbije, a u prilog tome govori i činjenica da je 35 američkih firmi zainteresovano za srpske firme koje su u procesu privatizacije - rekao je Babić.

 

 

Poslanica SNS-a, Katarina Rakić, takođe izdvaja kao važan dokaz dobrim međunarodnim odnosima činjenicu da je 35 američkih firmi zainteresovano da investira u srpske firme u restruktuiranju, ali i dodaje da treba da poštujrmo izbornu volju građana u Americi i da to svakako ne bi trebalo da utiče na odnose sa našom zemljom.

 

- Sam izborni rezultat je dobijen u dobroj atmosferi demokratskog društva i mi treba da ga poštujemo. Amerika je napredno, razvijeno demokratsko društvo i naši odnosi sa SAD su veoma dobri i ne verujem da bi bilo kakav izborni rezultat to ugrozio - zaključila je Rakić.

 

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    5. novembar 2014 | 16:59

    Za Srbiju bi bilo najbolje da nema ni Obame ni Amerike!!!

  • Nemanja

    5. novembar 2014 | 16:25

    Americka spoljna politika se ne menja. Nije bitno da li su na vlasti republikanci ili demokrate. Spoljna politika im uvek ostaje ista.

  • ofk

    5. novembar 2014 | 16:56

    Bas njih briga sto vi postujute volju americkih gradjana..oni i nisu culi za vas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA