Karadžić dobio 600.000 dolara od Holbruka da se povuče!

U dokumentu koji se nalazi kod skopskog advokata Ignata Pančevskog piše da bivši predsednik RS pristaje da podnese ostavku, a da mu Vlada SAD stavlja na raspolaganje novac i fizičko obezbeđenje

  • 0

Originalni dogovor na srpskom i engleskom jeziku između bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg izaslanika SAD-a u Bosni i Hercegovini Ričarda Holbruka nalazi se u Makedoniji, kod skopskog advokata Ignata Pančevskog.

U fotokopiju stranice tajnog sporazuma Karadžić - Holbruk, koji je prvom predsedniku Srpske garantovao bezbednost i zaštitu SAD-a u zamenu za povlačanje iz javnog i političkog života, uvid su imale "Vesti".

Na fotokopiji dogovora Karadžić - Holbruk, pod stavkom "Obaveze 1" vidi se da Karadžić u nekoliko tačaka pristaje da podnese ostavku na sve državne i političke funkcije, a u "Obavezama 2", pod stavkom 1. Vlada SAD-a se obavezuje da neće direktno ili indirektno uticati na rukovodstvo Srpske demokratske stranka (SDS).

Pod stavkom 2. stoji da Vlada SAD-a na raspolaganje Karadžiću stavlja 600.000 američkih dolara u lokalnoj valuti, potom se u stavci 3. navodi da Vlada SAD-a na raspolaganje Karadžiću stavlja rezidencijalan objekat na lokaciji koji odgovara prethodnom usmenom dogovoru.

U stavci 4. piše da Vlada SAD-a na raspolaganje Karadžiću stavlja fizičko obezbeđenje, ne manje od šest ljudi, a u poslednjoj 5. stavci piše da je Vlada SAD-a dužna da odgovori Karadžiću o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbednosti.

U Zajedničkim odredbama ugovora Karadžić - Holbruk, između ostalog, piše da je dogovor između prvog predsednika Republike Srpske i američke administracije tajan i da može biti raskinut sporazumno ili na inicijativu Vlade SAD-a.

Podsetimo, Radovan Karadžić se prvi put pojavio pred Haškim tribunalom krajem jula 2008. godine, desetak dana nakon njegovog hapšenja. U dužem izlaganju pred sudom, Karadžić je tada naveo da je imao dogovor sa SAD-om, precizirajući da su njegovi "ovlašćeni predstavnici" 1996. od Holbruka dobili ponudu u ime SAD-a prema kojoj je njegova obaveza bila da se povuče iz javnog života i da ni na koji način ne ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma.

Skopski advokat nije hteo da kaže na koliko je stranica napisan dogovor, zagonetno dodajući:

- Na puno, dovoljno da budu razrađeni svi detalji. Sporazum postoji i originalan je. Jedan deo se nalazi kod mene, koji su mi doneli klijenti, a drugi deo znam gde se nalazi i u ovom trenutku još postoji. Na dogovorima nema pečata. Stoje samo potpisi, ali je hartija originalna, ista onakva na kojoj pišu zvanične službe svih zemalja sveta - zaključio je Pančevski.

(Telegraf.rs / Izvor: Vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA