NEMAČKI AMBASADOR: Nadam se da će Srbija uskoro postati članica EU

Hajnc Vilhelm je izrazio zadovoljstvo što je Srbija, upravo 2014, 25 godina nakon pada Berlinskog zida, počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Dodao je da se nada da će naša zemlja uskoro biti članica evropske porodice

  • 9

Nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm poručio je da je pad Berlinskog zida doprineo ujedinjenju ne samo Nemačke već i Evrope i izrazio nadu da će Srbija uskoro postati deo evropske porodice.

- Pad Berlinskog zida nije bio samo stvar Nemačke, već je on promenio i Evropu. Da taj zid nije pao, Evropa ne bi mogla da se ujedini i u tom smislu je ovo važan dan i za Srbiju, kao i za Nemačku, kao i za Evropu - rekao je Vilhelm na proslavi povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida.

Podsetivši da su zemlje nekadašnjeg Varšavskog pakta već članice Evropske unije, nemački ambasador je izrazio zadovoljstvo što je Srbija, upravo 2014, 25 godina nakon pada Berlinskog zida, počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

- Veoma se nadam se da će i Srbija uskoro biti članica te evropske porodice - istakao je Vilhelm.

On je ocenio da je pad Berlinskog zida doneo novu epohu, te da je to istorijski događaj koji je doveo do toga da svet više ne bude bipolaran. Svet je, kako je dodao, postao multipolaran i Evropa je u njemu našla svoje mesto.

- Ja se nadam se da će Evropa biti još snažniji faktor u budućnosti sa Srbijom kao članicom - poručio je nemački ambasador.

On je dodao da pad Berlinskog zida šalje poruku svima gde su slobode i ljudska prava ugrožena kao što su, kako je naveo, u Ukrajini, Siriji i Iraku, "da postoji snaga koja može da preokrene stvari nabolje".

- Nemačko iskustvo je pokazalo da se snovi mogu ostvariti - istakao je Vilhelm.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    10. novembar 2014 | 08:24

    А онда почиње робовласнички период, и онда нема натраг. Са срећом!

  • Giga Moravac

    10. novembar 2014 | 09:30

    Nadamo se da nikad nece

  • Zlobica

    10. novembar 2014 | 07:47

    Prvo referendum čini mi se!?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA