OTKRIVANJE ISTINE: Ovo su sve tajne Mikija Rakića!

Miki je pozvao Radeta i rekao mu: "Vidi, u subotu će neko biti uhapšen. Potrudi se da to ne budeš ti". Mreža je otkrivena. Svi detalji oko skrivanja Radovana Karadžiča odjednom su dostupni našim operativcima. Tadić je saznao i da je Koštunica sve znao više od šest meseci, tako da njihovo međusobno poverenje više nikad nije uspostavljeno...

  • 1

Šest meseci posle smrti svemoćnog šefa kabineta Borisa Tadića Mikija Rakića njegovi najbliži saradnici prisećaju se reči Koštuničinog šefa kabineta Aleksandra Nikitovića koji ih je na sastanku 2007. upozorio da pažljivo uđu u rat protiv organizovanog kriminala. Ko je srušio dogovor o prevremenim izborima 2011. po kome bi Vučić postao prvi čovek Beograda, a Đilas Vlade...

Miki Rakić je bio najvažniji čovek u državi od dolaska Tadića na vlast do njegovog pada 2012. godine. Kada ga je 2004. uveo sa sobom u kabinet, bilo je to iznenađenje za mnoge, jer je imao samo 27 godina. Tadić je, ipak, u njemu video sjajnog operativca, čoveka koji ima veliku moć "rasute pažnje", kako ga opisuju neki njemu najbliži ljudi. I čoveka koji, naravno, ima talenat za bezbednosne stvari.

Prvi zadatak BIA zato je bio hvatanje preostalih „haških begunaca". Koštuničin direktor BIA Rade Bulatović u danu kada napušta agenciju, donosi odluku da se rasformira tajni tim od nekoliko operativaca zaduženih za Hag. Ali, to naravno prvog dana na poslu saznaje novi direktor Saša Vukadinović. On obaveštava Mikija Rakića, a onda se desio telefonski razgovor.

Miki je pozvao Radeta i rekao mu: "Vidi, u subotu će neko biti uhapšen. Potrudi se da to ne budeš ti".

Mreža je otkrivena. Svi detalji oko skrivanja Radovana Karadžiča koji se koristio lažnim identitetom i ličnom kartom Dragana Dabića odjednom su dostupni našim operativcima. Tadić je saznao i da je Koštunica sve znao više od šest meseci, tako da njihovo međusobno poverenje više nikad nije uspostavljeno.

Karadžić je napravio grešku u kontaktu s bratom Lukom. Jednom opozicionom lideru čak je slao i govore. BIA je imala sve, ali Koštunica nije dozvoljavao hapšenje.

Saradnja sa Hagom rešena je u rekordnom roku. Usledio je udar na crnogorski kartel. Od ranije su informacije o njima imali Britanci i počela je zajednička operacija sa njihovom agencijom SOCA. U policiji je bio zadužen UBPOK. Krenulo se u akciju kojom je u Srbiji rukovodio Miki Rakić.

Počela su praćenja na otvorenim morima, razgovora u Srbiji. Širila se mreža u koju su odjednom počeli da upadaju i naši političari. Britanci su pokrenuli i satelite. Mreža prisluškivanja bila je sve veća. To su, inače, kako nam objašnjava jedan od učesnika, najsloženije operacije, jer je nemoguće zaustaviti tankere na otvorenom moru. Akcije kreću kada se utovaruje ili istovaruje droga, a prva stvar se radi u Latinskoj Americi gde su Šarići kupovali kokain iz prve ruke, a druga na otvorenom moru kada se na bovama izbacuje droga koju zatim kupe brzi gliseri i ostavljaju na sigurnom mestu.

Razvaljene su njihove šifre, BIA je otkrila da ne šalju ni mejlove već sve čuvaju u draftovima. Tako da je kompletna akcija bila spremna. Ali, onda se desilo nešto neočekivano... Grupa Darka Šarića znala je sve šta se dešava. Informacije su curele iz Beograda. U Grčkoj je pokušano jedno presretanje. Bezuspešno. Bila je to prva pobeda Šarićevaca u ovom ratu.

Tadić i Rakić odlučuju da saopšte kako je operacija propala i kako odustaju od daljih istraga. Grupa za Šarića je rasformirana. Britanci su obavešteni da od posla nema ništa. I pored velikog pritiska iz Britanije Tadić, Rakić i Saša Vukadinović odlučuju da u najvećoj tajnosti nastave dalje. Kontaktirana je CIA, pa dalje DEA u Rimu.

Za operaciju je bila zadužena BIA, koja stupa u kontak s američkom agencijom za borbu protiv droge DEA, ali oni ne pokazuju preveliki entuzijazam. Misle da su to male pošiljke, da nije posao za njih. U jednom trenutku iz DEA kažu kako oni ne rade pošiljke ispod 300 kilograma, na šta naš operativac kao iz topa tvrdi da sad ide oko tone. Na čist blef zakazuje se sastanak u Beogradu. Tajnim susretima prisustvuje CIA, pošto je američko pravilo da na svim sastancima bili koje agencije mora da prisustvuje predstavnik CIA. Naši dolaze sa kompletnom dokumentacijom. Amerikanci su iznenađeni kapacitetima srpskih službi, ali insistiraju da se u akciju uključe samo BIA i DEA. Ništa Englezi, ni slučajno policija.

Počinje jedna od najvećih operacija te godine u svetu. Amerikanci satelitima pokrivaju sve. Stižu snimci iz celog sveta. Jasno saznanje da je crnogorski kartel direktno povezan sa najvećim narko-kartelima iz Latinske i Južne Amerike. Naši s druge strane javljaju da počinje operacija dopremanja droge jer od ranije znaju da kada kreće pošiljka svi Šarićevi ljudi napuštaju zemlju.

I, jedno jutru u centralu BIA javlja se Frenk iz Rima i kaže kako je operacija uspela. Nema još informacija koliko je droge, ali kaže da je mnogo. U BIA vanredno stanje. Kao i u državi. Narednih četiri-pet sati niko ne saopštava šta se desilo u Latinskoj Americi, niti koliko je droge zaplenjeno. U Srbiji se prate pripadnici klana Darka Šarića. BIA beleži Šarićev poziv Rodoljubu Raduloviću, poznatijem kao Miša Banana. Kaže da je veliki problem. Ali ni oni ne znaju šta se dešava. Miša istog trenutka zove Dačića koji je službeno na Kipru. On mu kaže da zove Branka Lazarevića... To je jedan od razgovora zbog kojeg je podignuta optužnica protiv bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića pred Specijalnim sudom u Beogradu.

(Telegraf.rs/Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    13. novembar 2014 | 16:29

    Uh, pa mi smo bili svetska sila za vreme tadića, tekli su med i mleko i niko nije krao, a samo su strucnjaci bili na odgovornim mestima. Ili je to sve samo tadicev san?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA