O dijalogu Beograd-Priština 23.januara?

Ako do 23.januara bude nove runde dijaloga, šefovi diplomatija EU će možda razmotriti dosadašnje učinke pregovora Beograda i Prištine, rečeno u Briselu.

  • 0

Šefovi diplomatija Evropske unije bi 23. januara mogli razmotriti šta je do sada ostvareno u dijalogu Beograd-Priština ako u međuvremenu dođe do nove runde tog dijaloga, zaključeno je u utorak na sastanku stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu.

Posrednik EU u dijalogu Robert Kuper je na sastanku ambasadora ukazao da bi ministarska rasprava o dijalogu imala smisla samo ako bude uočljiv dalji napredak i ako dodje do novog susreta predstavnika Beograda i Prištine.

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici koji su učestvovali na sastanku stalnih predstavnika zemlja EU, kao i funkcioneri u Savetu ministara Unije, najpre je bilo predvidjeno da se o Srbiji i Kosovu razgovara na nezvaničnom ministarskom sastanku u okviru susreta lidera EU o zoni evra 30. januara.

Ali, na traženje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, u utorak je odlučeno da se u privremeni dnevni red uvrsti moguće razmatranje napretka u dijalogu Beograd-Priština, pod uslovom da se prethodno sastanu zvaničnici Beograda i Prištine.

Zvaničnici u Savetu ministara EU su objasnili da će moguće davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji, biti svakako na dnevnom redu krajem februara, na sastanku Saveta ministara, i početkom marta, na zasedanju šefova država ili vlada evropske dvadesetsedmorice.

(izvor:Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA