Vulin: Konkretni projekti za zapošljavanje mladih!

- Postoji niz planova i aktivnih mera zapošljavanja koje već sprovodimo i Grad Beograd je tu od ogormne pomoći - rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

  • 3

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se pokreću konkretni projekti kako bi se povećala zaposlenost mladih, među kojima je plaćanje stažiranja, ali i borba protiv sive ekonomije.

Vulin je rekao da je Ministarstvo poslalo uputstvo lokalnim samoupravama, JP i JKP, ministarstvima i drugim budžetskim korisnicima, da kada sklapaju ugovor sa firmama koje nisu budžetski korisnici, provere da li te kompanije ispunjavaju obaveze prema državi, odnosno da li plaćaju porez i prijavljuju radnike.

- Ako inspekcija otkrije takvo preduzeće, koje radi za budžetske korisnike ili za lokalnu samoupravu, smatraćemo odgovornim ne samo vlasnika i direktora tog preduzeća, već i organ koji ga je uposlio, a nije proverio da li ispunjava obaveze prema državi. To je način da prebacimo ljude iz sive u belu zonu - rekao je Vulin novinarima, odgovarajući na pitanje o merama za zapošljavanje mladih.

On je rekao da Grad Beograd i Ministarstvo za rad, zajedno sa NZS, rade na povećanju zaposlenosti mladih, a u tu svrhu se pokreću konkretni projekti kao što je plaćanje stažiranja.

Vulin je rekao da su već raspisani konkursi da za jedan broj mladih - država plaća da stažiraju kako bi prikupili iskustvo, neophodno za kasnije zaposlenje.

- Postoji niz planova i aktivnih mera zapošljavanja koje već sprovodimo i Grad Beograd je tu od ogormne pomoći - rekao je Vulin.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali podsetio je da će kineska kompanija "Meita Group" izgraditi novu fabriku u Obrenovcu, a da je predlog da u ugovoru koji će biti potpisan u narednih nekoliko sedmica, stoji obaveza poslodavca da na praksu prima đake iz Tehničke škole u Obrenovcu.

Mali je objasnio da je ideja da đaci svakodnevno budu u fabrici i rade, a iako ne mogu biti plaćeni za to, steći će neophodna iskustva kako bi kada završe školovanje mogli odmah da nađu posao, u istoj, ili sličnoj fabrici.

- Pokušavamo aktivnije da priđemo problemu rešavanja zaposlenosti mladih i da nakon završetka školovanja već mogu da rade, jer su stekli iskustvo - rekao je Mali i zaključio da zadatak nadležnih da što više fabrika dovedu u Beograd i Srbiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dz

    17. novembar 2014 | 12:43

    Ja ne procitah ni jedan konkretan primer!

  • Vatro Marx

    17. novembar 2014 | 18:37

    Kakvi su ovo projekti, ovakvih projekta ima u afričkom i aziskim zemljama, u potpunosti izrabljavanje maloletnih.To rade evropski i americki kapitalisti maloletni rade za 020 h cent.€ Taj vaš projekt i ideje novih radnih mjesta, da mladi u mijesto budu u ucionicu oni moraju da rnce,vi gospodine Vulinu i vaši suradnici znate da 700.000 nezaposlenih to je ravno karastrofi, prije ovog komentara sam pročitao. Toliko puta je bilo kritike i nezadovoljstva, vi to ne želite da čujete stalno vas opominjemo ne vrijedi. Sjećam se dobro kada sam u gradu Trija, Njemačku susreo nasu mladu profesoricu filološkog fakulteta,sa cetiri stranih jezika i odmah je pecela da radi i da nikada se neće vratiti u Srbiju možda samo na odmor da posjeti svoje roditelje, takvih ima sigurno na hiljade. Poklanjate intelektualce zapadu, a znase koliko je novca utrošeno za njih. Nemojte me shvatiti da mrzim ministra Vulina i ostale ne nemam razloga, samo bolime sve ovo što se dešava kod naš.

  • Drustvo pcelara

    19. februar 2015 | 20:42

    u ime Drustva pcelara,obracam Vam se, jer nasi planovi se uklapaju u zaposljavanje mladih.Nas cilj je pisanje projekata, kako bi na taj nacin obucili buduce pcelare i pomogli im da rese svoj problem osnovne egzistencije.Nadamo se da ce te nam Vi i ministarstvo pomoci u realizaciji ovog problema.Voleli bi smo da dobijemo Vas odgovor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA