OVO JE BALKON SRPSKE REVOLUCIJE: Evo kako su s njega u juriš i krvoprolića narod vodili Tito i Vuk Drašković! (FOTO) (VIDEO)

Sa balkona Narodnog pozorišta pokretani su mnogi protesti zbog rđavih vlasti i vladara, a narod se bunio protiv Austrougarske, Kralja i Hitlera, kao i Slobodana Miloševića, dok su im zapaljive govore baš s tog mesta držali Branislav Nušić, Milan Stojadinović, Josip Broz Tito i Vuk Drašković

  • 13

Zgrada Narodnog pozorišta svedok je mnogih istorijskih događaja koje su bitno uticale na budućnost Srbije, a sa njenog balkona građanima su se po pravilu obraćali lideru u najkritičnijim događajima, poput Josipa Broza Tita ili Vuka Draškovića koji je 1990. godine naredio "juriš na Bastilju"!

Prvi bitan događaj i protest ispred ovog zdanja i ponosa Beograda održao se daleke 1906. godine 14. januara, kada je održan Svetosavski zbor, na kojem su se okupili građani radi protesta protiv ekonomskih mera Austrougarske, što je prethodilo Carinskom ratu i sve većim tenzijama Austrougarske i Srbije!

Iste godine ali u avgustu mesecu sa balkona Narodnog pozorišta okupljenim građanima govorio je Branislav Nušić na ispraćaju Stevana Sremca, a ovaj proslavljeni srpski književnik sa iste terase "bunio se" i protiv aneksije BiH od Austrougarske, a ostaće zabeleženo da je tada jedan od govornika bila i Nadežda Petrović.

27. septembra 1936. godine tadašnji premier Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović pred oko 30.000 okupljenih građana održao je do tada jedan od najposećenijih mitinga, na kom je učvrstio svoj položaj.

Ni večiti vladar SFRJ Josip Broz Tito nije bio imun na čari obraćanja sa balkona Narodnog pozorišta, koji se građanima obratio 27. marta 1945. godine, mesec dana pred konačan slom Hitlera. Prema podacima koji su iznele komunističke vlasti spontano se tada okupilo preko 250.000 ljudi, verovali ili ne.

Odmah nakon uvođenja višestranačja u Srbiju  vraća se i "stari sjaj balkona Narodnog pozorišta" i to prilikom demonstracija 9. marta 1991. godine, kada se sa terase građanima obratio lider SPO-a Vuk Drašković, koji je pozvao narod na juriš protiv Slobodana Miloševića i TV Bastilje - RTS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa Kostolac

    18. novembar 2014 | 21:04

    Zasto spominjete tog Hrvata Tita!Vuce bio si legenda i ostaces!Podrska za Vuka!

  • toso

    18. novembar 2014 | 21:56

    Isto tako kako ste prikazali sliku tite i vuka nama mladjima u istorijskim knjigama stavljali titu i srpskog kralja.

  • Bora

    19. novembar 2014 | 12:53

    Vuk je savest mnogih politickih aktera. Glodjite mu kosti I nahranite svoje sujete i komplekse. Nije on podoban za nas jer on nije na nasem nivou primitivizma prepunog pakosti koju nazivamo srpski inat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA