35

ČULI STE ZA NJEGA, A ZNATE LI KO JE ON? Dimitrije Tucović, čovek koji je kritikovao Srbe zbog zločina nad Albancima!

Na današnji dan 1914. godine, na Vrače brdu nedaleko od Lazarevca u Prvom svetskom ratu, u Kolubarskoj bici, poginuo je kao rezervni oficir Dimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji, novinar i borac za ljudska prava i socijalnu pravdu

Dimitrije Tucović
Dimitrije Tucović. Foto: Wikipedia/official military photo

Na današnji dan, pre jednog veka u Prvom svetskom ratu, u Kolubarskoj bici, poginuo je kao rezervni oficir Dimitrije Tucović, istaknuti vođa i teoretičara socijalističkog pokreta u Srbiji, koji je nastojao da stvori moderne sindikate.

Ovaj socijalistički vođa je čitav svoj život posvetio pitanjima od vitalnog značaja za jedno slobodno i uređeno društvo. Možemo ga nazvati čak i čovekom revolucionarnog duha i ideja, velikanom srpskog novinarstva, a lako ga se sećamo i kao čoveka koji se suprostavio kralju, tadašnjoj politici i režimu.

Naime, Tucović je čitav svoj život posvetio borbi za radnička i ljudska prava, ravnopravnost polova, opšte pravo glasa, socijalnu pravdu i građanske slobode u Kraljevini Srbiji, a neke od ideja za koje se on zalagao danas predstavljaju široko prihvaćene vrednosti u našoj zemlji.

Foto: Wikipedia/Narodni muzej Užice

Foto: Wikipedia/Narodni muzej Užice

On nije bio "socijalista" samo po opredeljenju, već čovek koji je i više nego dobro poznavao pojam "socijalne jednakosti" i uspevao da predvidi kolike posledice može imati nacionalistička politika i pogrešno političko usmerenje. Ipak, iako su programska opredeljenja njegove stranke bila najoštrije suprostavljena glavnim političkim tokovima tog doba, njega to nije sprečilo da tvrdi, propagira da unutrašnji razvoj Srbije leži u borbi za slobodu, daleko od programa proisteklih iz nacionalnih ideologija.

U prvoj deceniji 20. veka glavno pitanje je bilo nacionalno, jer je težnja bila za ostvarivanjem i osvajanjem velike teritorije i stvaranjem nacionalne države, a Tucović je upozoravao na društvene posledice koje takav koncept može proizvesti. Socijalistički vođa je smatrao da stvaranje nacionalnih država može proizvesti nove sukobe, ugroziti slobodu pojedinca i olakšati velikim silama prodor na prostor za manipulaciju na Balkanom i konstantno mešanje u državne tokove i odluke.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Iako je bio protivnik oslobodilačke politike Srbije u Staroj Srbiji (Kosovo i Metohija) i Južnoj Srbiji (danas Makedonija), ipak se borio u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do pogibije 1914. Predvodio je marta 1903. demonstracije u Beogradu protiv režima kralja Aleksandra Obrenovića i potom je pobegao u Austriju.

Tucovićeve ideje su danas samo naprednije, ali im je suština ista - da nacionalističko ne vodi nikuda, da se stvaranjem nacionalnih država otežava ekonomska saradnja i poništavaju privredni kapaciteti.  Danas se evropske institucije, pa i srpske trude da uspostave međuetnički dijalog i ekonomsku saradnju na Balkanu, da ojačaju svoju privredu sarađujući sa bivšim državama članicama Jugoslavije, koje su se krvavo raspale zbog nacionalističkih ideologija. Takođe, socijalna pitanja i borba za ljudska prava zauzima glavno mesto u borbi za osnaživanje jednog društva, kako u Srbiji, tako u Evropi i u svetu.

Foto: Wikipedia / Lumen roma

Foto: Wikipedia / Lumen roma

Nakon "majskog prevrata" Tucović se 1903. vratio u svoju rodnu zemlju i počeo da uređuje "Narodne novine". Po struci je bio pravnik, a njegovo zanimanje za prava i politiku ogleda se i u osnivanju Srpske socijaldemokratske partije, koju je takođe osnovao pri povratku u zemlju. Dimitrije je školske 1893/1894. godine upisao Realnu gimanaziju u Užicu, koja je bila središte socijalističkog pokreta, i u kojoj su se čitale zabranjene knjige Vase Pelagića, Svetozara Markovića, Mite Cenića, Dragiše Stanojevića i ilegalni listovi Socijal-demokrat, Zanatliski savez. On je i sam, bio pokretač i urednik Radničkih novina i Borbe. Objavio je oko 600 radova u domaćim i stranim listovima.

Jedno od najpoznatijih njegovih dela je svakako "Srbija i Albanija" u kojoj se kritikuje srpska osvajačka politika prema Albaniji i zločini počinjeni nad Albancima tokom Balkanskih ratova.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

"Srbija i Albanija" je jedan od poslednjih Tucovićevih spisa, objavljen 1914. godine, pred njegovu pogibiju u Prvom svetskom ratu. U ovoj knjizi se Dimitrije Tucović kritički razračunava sa anti-albanskim spisima srpskih političara Vladana Đorđevića i Stojana Protića (Balcanicusa).

U Kraljevini Jugoslaviji, Tucovićeva knjiga je bila potiskivana i prećutkivana. Nakon Drugog svetskog rata u SFRJ dolazi do više reizdanja ove knjige i njenog afirmisanja u javnosti. Od 1980-ih godina neki autori u Srbiji ponovo dovode u pitanje Tucovićevu kritiku.

Iako možemo reći da je Tucović bio "antiratni raspoložen", mobilisan je 1912.  kao rezervni oficir prvog pešadijskog puka Moravske divizije prvog poziva i učestvovao je u balkanskim ratovima i srpskom vojnom pohodu na Albaniju. Tucović je sa srpskom vojskom prešao Albaniju sve do Elbasana. Kada su zauzeli većinsku albansku varoš Đakovicu, prokomentarisao je: "Ušli smo u tuđu zemlju".

(M. B.)

Tagovi: Dimitrije Tucović, Kolubarska bitka, Prvi svetski rat

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (35)
Poređaj komentare:
 • S
  Srećko

  Slažem se da ga treba izmestiti sa Slavije, jer su nam komunisti i on naneli mnogo zla, da danas nove generacije se pitaju :Kaki su to Srbi narod kada su nanosili i ubijali Albance, kako tvrdi Dimitrije Tucović. Po pisanju Švajcarskog doktora koji je bio pomoć ranjenima u Balkanskom ratu, u Kumanovskoj bitci, u kooj su Turi doživeli kataastrofalni poraz bilo je polovina Albanaca, a u Srpskoj bolnici u Skoplju lečeni su svi, bez obzira na nacionalnost. Godine 1450 na tom prostoru je bilo samo 1% ŠIPTARA, svi su došli kasnije iz Albanije, zahvaljujući Austriji i titu.

 • M
  Milovan Cicvaric

  Ja kao jedan od potomaka Dimitrijevih i po ocu i po majci zalazem se da se posmrtni ostatci Dimitrija Tucovica prenesu u selo Gostilje gde mu pocivaju pretci u miru . A ne da ih necija samovolja prevrce i premesta ovde onde .

 • K
  Kamarad

  Vidim da su vam najgori dani bili pod komunjarama i da su oni krivci za sve ! Zasto se malo ne zapitate odakle vecini /stanovi ,kuce,itd/ kralj vam ih je ostavio? Ko je toliko ljudi iskolovao /vase roditelje,vas starije/? To je proslost a buducnost je sledeca,ima da placate skolovanje,doktore, stanove/po povoljnim kreditima/ itd. a sve to sa 25.000 din.Oprostite do 34.000 din. koliko prosecan EU gradjanin daje godisnje na toalet papir? Da , da najgori dani.....hmm ? Ziveli

Odlučan zahtev i poruka Amerike Prištini: Povucite takse!

Rigorozne mere protiv trovanja Putina u Beogradu: Ruski mikrobiolozi pregledali stolicu i briseve srpskih kuvara i konobara

Putin će sutra saopštiti stav o Kosovu: Najava uoči dolaska u Beograd

Apsurdni Tačijev komentar! Saslušanje albanskog teroriste u Hagu za njega je nepravedno ispitivanje

Šetnja za Olivera Ivanovića: Inicijativa "1 od 5 miliona" organizovala protestni skup povodom prve godišnjice ubistva lidera SDP-a (FOTO) (VIDEO)

Britanci pritiskaju Prištinu: Preduzmite ozbiljne mere i rešite slučaj ubistva Ivanovića

Vojni savet NATO doneo odluku o budućnosti KFOR-a na Kosovu

Albanski terorista se brani ćutanjem: Posle tri sata završeno saslušanje u Hagu

Prioritet Srbije na putu ka EU: Brnabić i Kantone o uspešno završenom projektu ''Prevencija i borba protiv korupcije" (FOTO)

Neprobojni "dijamant" za ruskog predsednika: Ko je ko u pratnji koja će čuvati Putina u Beogradu (INFOGRAFIKA)

Dačić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Brazila: Zahvalni smo na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije (FOTO)

Pritisak SAD oko taksi urodio plodom: Pacoli priznao da Priština ne može da odbije Trampov zahtev

Fabrici: Srbija da što pre usvoji Zakon o sprečavanuju korupcije

"Vojska Kosova" je neprihvatljiva za Srbiju, Kfor je jedini garant bezbednosti za Srbe na Kosovu: Vulin na sastanku sa komandantom misije (FOTO)

Bivši komandant OVK saslušan u Hagu: Stigao u pratnji Džefrija Najsa

Šarplaninac za Putina: Vučić predsedniku Rusije poklanja štene ozbiljnog pedigrea

Brnabić i ambasador Velike Britanije o odnosu dve države posle Bregzita: Saradnja će nastaviti da jača (FOTO)

Si Đinping uputio pismo Aleksandru Vučiću: Predsednik Srbije dobio poziv za Drugi Forum za međunarodnu saradnju Pojas i put

Kako Evropa gleda na Putinovu posetu Srbiji? Dolazak predsednika Rusije u fokusu sastanka Brnabić i predstavnika EU u Strazburu

NATO nema problem sa vojnom neutralnošću Srbije: Kako Alijansa vidi saradnju sa našom zemljom?

Putin ne donosi nikakvo spektakularno rešenje za Kosovo: Dačić o poseti ruskog predsednika

"Gospodaru Kosova" u ruke stigao papir kojim Albanci traže ujedinjenje dve Mitrovice: Bahtiri očekuje brzu reakciju

U Kosovskoj Mitrovici obeležena godišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Sveće upalili brat Miroslav, saradnici i mnogobrojni građani

Takse bi mogle biti ukinute u narednih nekoliko dana? Prištinski mediji o "taktičkom povlačenju" Ramuša Haradinaja posle ultimatuma SAD

Ovo je Dačićev govor! Gde je moj? Vulin pomešao papire sa izjavama, pa nasmejao sve na NATO prijemu (VIDEO)

Putinu uvek govorim istinu čak i kada mu se ona ne dopada: Vučić o odnosu sa ruskim predsednikom

General NATO pohvalio srpske vojnike: Vi ste jedan od najpouzdanijih partnera među zemljama članicama Partnerstva za mir

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Supruga Milena sa sinom Bogdanom zapalila sveću u Hramu Svetog Save (FOTO)

Skočili smo preko stola da se fizički obračunamo, onda je i Vučić skočio! Dačić o detaljima sukoba na sastanku sa Albancima u Briselu

Vojna, ekonomska saradnja Moskve i Beograda, pravoslavna crkvena kriza: Putin o 3 ključna momenta u odnosu Srbije i Rusije

U Prištinu stigao Trampov zahtev! Haradinaj nastavlja po svom: Ako sporazum ne postignemo do 2022, takse ostaju

Zone ode u diplomate: Katarina Radivojević našla posao u srpskom konzulatu u Njujorku

Stvaranje "Velike Albanije" krenulo je danas iz Drača: Od proleća se menja sve (FOTO) (VIDEO)

Nema izgovora, nema odustajanja: Jaka poruka Marka Đurića

Haradinaj priznao da je dobio šamar od Amerike: Nisam dobio vizu

Finalne pripreme za dolazak Putina i detalji plana posete: Beograd će u četvrtak biti neprobojna tvrđava (FOTO) (VIDEO)

Spremni da nastavimo dijalog kad Priština ukine takse: Vučić posle sastanka sa ambasadorima zemalja EU u vili "Mir" (FOTO) (VIDEO)

Tramp će podržati dogovor Beograda i Prištine, ali ga interesuje samo jedno: Ova godina je istorijska

"Srbija nije Rusija": Poruku kod aerodroma okačila Čankova LSV

20 godina od slučaja koji je poslužio kao opravdanje za bombardovanje Srbije

Naprednjaci podneli krivičnu prijavu protiv šefa demokrata na Vračaru zbog pretnji ubistvom

I Džordž Buš je znao za njegova zverstva: Nastavlja se saslušanje Rustema Mustafe u Hagu

/
<% galerijaAlt %>