• 14

MISTERIJA ZABRANE KOMUNIZMA U SRBIJI: Kralj je ukinuo komuniste, jer su ih Srbi voleli!

Komunistička partija u Srbiji bila je rasprostranjena i jaka još za vreme Karađorđevića, a u prvoj Ustavotvornoj skupštini Kraljevine SHS bila je čak treća po jačini politička opcija sa 50 mandata, iza demokrata i radikala

  • 14

Postojanje komunizma u Srbiji i Komunističke partije uglavnom se vezuje za period pre i posle Drugog svetskog rata, kad su komunisti na čelu s Josipom Brozom Titom preuzeli vlast u Jugoslaviji.
Da to nije tačno i da su "crveni" delovali u Srbiji i za vreme Karađorđevića i kralja govore mnoge istorijske činjenice po kojima su oni učestvovali čak i u prvoj Ustavotvornoj skupštini Kraljevine SHS!

Zanimljive činjenice donosi nam podatak o izbornim rezultatima glasanja za prvu Ustavotvornu skupštinu, gde je Komunistička partija postala treća najjača politička opcija kod Srba!

Naime, 25.11.1920. održani su izbori za najviše zakonodavno telo u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koje se sastojalo od 419 poslaničkih mesta, a na njima pobedu je osvojila Demokratska stranka osvojivši 92 mandata.
Odmah za demokratama po broju mandata bili su radikali sa osvojenim 91 mandatom, dok su pravi izborni hit i iznenađenje u Srbiji prestavljali komunisti - tačnije Komunistička partija, koja je zauzela visoko treće mesto s 50 poslaničkih mesta.

Treba istaći da pravo glasa na ovim izborima nisu imali pripadnici nacionalnih manjina, žene, oficiri i vojnici.
Komunistička partija tako je postala parlamentarna stranka s jakim glasom, ali je odbila da glasa za tzv Vidovdanski ustav, već su prilikom glasanja napustili salu, zajedno s predstavnicima Hrvatkse seljačke stranke.
Prema istorijskim zapisima, Srbija, a samim tim i Kraljevina SHS, kasnije Jugoslavija, dobila je novu stranku utemeljenu na Kongresu ujedinjenja radničkih stranaka u Beogradu 20. aprila 1919. godine pod imenom Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista).
Imala je za program beskompromisnu klasnu borbu i jugoslavenski integralizam, a to nisu prihvatile sve socijaldemokratske, socijalističke i radničke stranke na prostoru Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Na Drugom kongresu SRPJ u Vukovaru 20. juna 1920. partija menja ime u Komunistička partija Jugoslavije. Na ovomu kongresu partiji je formalno pristupio levi deo slovenskih socijaldemokrata, sa svojom Radničkom socijalističkom strankom za Sloveniju.
Tek kasnije je delovanje komunista stavljeno van zakona u Jugoslaviji, tačnije Zakonom o zaštiti države kojim je potpuno zabranjen rad komunistima, koji je potpisao lično kralj Aleksandar I Karađorđević.
(D. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kum

    Prodаli stе komunizаm i sаd živitе u lаžnoj dеmokrаtiji

  • perica

    Komunisti divljali???? pa sta li ovi sad rade!???

  • Vladimir

    Komunisti su bili 4 po broju glasova ali zbog neproporcijalnog sistema podele mandata osvojili su vise poslanika, pa su to iskoristili da se hvale kako su bili treci ne oni su bili 4 stranka po snazi u narodu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima