Levi: Vučićeva poseta Izraelu biće istorijska!

- To je koliko znam prvi put da će premijer Srbije zvanično posetiti Izrael. To je znak zahvalnosti Srbiji, veoma bliskoj i prijateljskoj zemlji, kao i prema Vučiću. Mislim da je poseta veoma važna, jer se njome naglašavaju vekovno prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda, kao i zajednički ciljevi i izazovi koje imamo - rekao je ambasador Izraela u Srbiji

  • 2

Predstojeća poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Izraelu biće istorijska, ocenio je danas ambasador Izraela u Srbiji Josif Levi, ističući da snažno veruje u ekonomsku saradnju dve prijateljske zemlje.

- To je koliko znam prvi put da će premijer Srbije zvanično posetiti Izrael. To je znak zahvalnosti Srbiji, veoma bliskoj i prijateljskoj zemlji, kao i prema Vučiću. Mislim da je poseta veoma važna, jer se njome naglašavaju vekovno prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda, kao i zajednički ciljevi i izazovi koje imamo -  rekao je Levi za Tanjug.

Premijer Srbije sastaće se u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsednikom Ruvenom Rivlinom, bivšim predsednikom Šimonom Peresom i ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom, dok će u Tel Avivu imati sastanke sa privrednim predstavnicima zemlje.

- Biće to istinski susret dvojice premijera koji imaju zajednički jezik. Stojimo pred izazovom unapređenja ekonomske situacije, trgovine između Izraela i Srbije, obeležavanja godišnjice tragedije Jevreja u Evropi, ali pre svega produbljivanja razumevanja našeg strateškog savezništva i uzajamnog uvažavanja. To je čin prijateljske posete prijateljskoj zemlji - naveo je Levi.

On je naglasio da su izraelske kompanije već prisutne u Srbiji u različitim oblastima, investicija, trgovine, istraživanja, nekretninama, visokim tehnologijama i posebno u poljoprivredi, za koju veruje da ima ogroman potencijal.

- Verujem da je ekonomska budućnost Srbije veoma snažno povezana sa ubrzanjem reformi u poljoprivredi, svi to znaju. Možete da izvozite, a ne da uvozite hranu. Verujem da će se to dogoditi. Mislim da će izraelske kompanije biti srećne da budu deo tog pozitivnog razvoja. Vaš premijer razume to, gura napred reforme u Srbiji da biste privukli investitore, takođe i izraelske investitore u mnogim oblastima. Snažno verujem u našu saradnju - kazao je Levi.

On je istakao je da njegova zemlja nema ništa protiv ma kojeg naroda na Balkanu, ali da nije priznala nezavisnost Kosova.

Levi je pozdravio dijalog između Beograda i Prištine kao model za rešavanje problema među narodima, što je, kako kaže, za sada mogućno na Balkanu, ali ne i na Bliskom istoku gde je nastao opšti metež, bez presedana u novijoj istoriji.

- Izrael nije priznao nezavisnost Kosova, pre svega zbog naše bliskoistočne dimenzije i to je preovlađujući razlog. Mislim da je veoma hrabro i odvažno vođenje dijaloga između Beograda i Prištine. To je model koji pozdravljamo i uvažavamo. Najgore je prošlo na Balkanu - ocenio je Levi.

On je dodao da se to ne može reći za Bliski istok, kao i da je politički dijalog jedini način da se postigne istinsko rešenje i da su pregovori za stolom pravi put za normalizaciju odnosa.

- Stari Bliski istok je mrtav. Suočavamo se sa novim pretnjama koje su izvan razumevanja. Ne tako davno imali smo diktature u državama oko nas. Mnoge od njih bile su vojni režimi, ali mi smo znali ko su nam susedi, a znali smo i ko su neprijatelji - rekao je ambasador Izraela.

Levi je naglasio da je reč stabilnost nestala iz bliskoistočnih vokabulara i da region živi u novoj stvarnosti u kojoj svaki dan donosi sve više užasnih vesti.

- Ne znamo šta će se sledeće dogoditi. Okruženi smo poluvojnim organizacijama. Neke od njih već kucaju na naša vrata. U Libanu su već borbe sa Islamskom državom, Sirija krvari, Irak nažalost, više ne postoji kao normalna suverena zemlja, Jordan kao veoma važna država je ugrožen, Egipat je stabilan i to je država na koju mi računamo. Metež u arapskom svetu je bez presedana još od 13. veka kada su Mongoli opustošili Bliski istok i zapalili Bagdad - rekao je Levi.

On je izrazio očekivanje da će islamski svet učiniti više da zaustavi kroproliće, dodajući da su Arapi histerično reagovali kada su ispaljujući rakete "Izraelci branili svoje živote", a da sada ćute.

- Vidimo kraljevstva mržnje, muslimani ubijaju muslimane.Ne vidim arapsku solidarnost, koja možda ne postoji ili postoji samo protiv Izraela. Očekujem više od islamskog sveta da zaustavi to krvoproliće - kazao je izraelski ambasador.

Komentarišući nacrt predloga za izmenu zakona prema kojem bi Izrael ubuduće umesto "jevrejska i demokratska" trebalo da bude nacionalna država Jevreja, Levi je ocenio da to ne dovodi u pitanje suštinu Izraela kao demokratske države u kojoj se poštuju ljudska prava.

- Izrael je jedina država jevrejskog naroda. Ono što je iza nacrta zakona jeste da predupredi situaciju u kojoj bi Palestinci, naši susedi, bili u nedoumici u vezi sa posebnošću Izraela kao domovine jevrejskog naroda. Poslednje što želimo je da neko pomisli da je Izrael država dva naroda. Izrael nije država dva naroda - naglasio je Levi.

On je objasnio da je Izrael domovina jevrejskog naroda sa demokratskim vrednostima i da kao što Izrael priznaje Palestincima pravo da budu slobodni u svojoj budućoj državi, domovini Palestinaca u svetu, Jevreji očekuju od njih da priznaju specijalni status Izraela kao domovine jevrejskog naroda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    27. novembar 2014 | 14:14

    Nek prenese, poruke, "Zidu placa", u ime ,svih gradjama - Srbije...

  • Karađorđije

    28. novembar 2014 | 22:35

    Izrazito poštujem vaš narod.. Posvećenost i svest o državi, ozbiljnost.. imamo mnooogo da učimo od vas ukoliko želimo da sačuvamo i ovaj jad od države koji napravismo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA