Nikolić: Hrvatska je iskoristila EU u predizborne svrhe!

- Nažalost, Evropski parlament ne menja odnos prema Srbiji čak ni sada, kada je priznao da je Srbija država koja je svojim reformama zaslužila otpočinjanje pregovaračkog procesa - rekao je predsednik Srbije

  • 10

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, je, povodom Rezolucije o Šešelju, donete pre nekoliko dana rekao da "začuđuje činjenica da je Evropski parlament dozvolio da ga Hrvatska instrumentalizuje u predizborne svrhe i da je doneo Rezoluciju koja se odnosi na Srbiju, a da Srbiji nije pružena mogućnost da makar iznese svoj stav."

- Nažalost, Evropski parlament ne menja odnos prema Srbiji čak ni sada, kada je priznao da je Srbija država koja je svojim reformama zaslužila otpočinjanje pregovaračkog procesa - rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da bi Evropskom parlamentu trebalo da bude poznato koliko napora je Srbija uložila da se veoma krhki odnosi sa Hrvatskom stabilizuju i da se brojna otvorena pitanja reše u obostranom interesu.

- Poslanici su ostali nemi pred uništavanjem ćiriličnih tabli u Slavoniji, pred eksplicitnim govorom mržnje protiv Srba na skupovima povodom godišnjice zločinačke akcije Oluja, koji traju više od deset godina, ili pred održavanjem javnih koncerata veoma popularne muzike u Hrvatskoj, čiji tekstovi otvoreno pozivaju na istrebljenje Srba. Nije cenio ni to što Srbija nije sprečavala Hrvatsku na njenom evropskom putu, iako je mogla zbog brojnih problema u oblasti vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, kao i nerešenog povratka i imovinskih pitanja proteranih Srba. Destabilizacija regiona ni sada nije u interesu Srbije i zemalja Balkana, ali nije ni u interesu Evrope.  - saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.

Nikolić je konstantovao da je činjenica da Mada je situacija u Srbiji veoma teška i da je siromaštvo uzelo maha, ali da građani Srbije nisu ispunjeni mržnjom prema susedima, već su zaokupljeni problemima i "snose veliki teret reformi, koje imaju za obavezu, samo nam pokazuje šta bismo sve mogli da doživimo u budućnosti."

Predsednik Srbije se i zapitao kakav cilj ima Haški tribunal.

- Što se tiče Haškog tribunala, postavlja se pitanje šta je krajnji cilj njihove cirkuske predstave i njihovih mentora i klovnova? Šta žele da postignu? Smenu vlasti? Pa zar u demokratskim društvima o tome ne odlučuju građani na izborima? Baš zato bi bilo nefer prema građanima podneti ostavku. To bi verovatno bilo lakše većini članova Vlade. Ko bi ih zamenio? Dokazano lošiji, usuđujem se da kažem gori ljudi, ali veoma podložni manipulacijama. Srbija bi se vratila u pakao u kome bi joj lako oduzeli i ono što se zarekla da nikada i nikome ne da - zaključio je Nikolić.

On je naglasio da Srbija vodi politiku mira i stabilnosti k"ako bi svojim građanima omogućila bolji život od sopstvenog rada."

- Srbija je posvećena je civilizacijskim tekovinama i za nju je nedopustiva svaka ratnohuškačka retorika, bilo da dolazi iz Srbije, Hrvatske, Albanije, bilo odakle. Na to ne treba da nas podsećaju oni koji taj problem nisu rešili u svom dvorištu - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZuZiZu

    28. novembar 2014 | 16:36

    Samo još jedan od izazova u nizu, jedna više prepreka koju ćemo uspešno prevazići, baš kao i mnoge pre. Evropa igra prljavo, o Hrvatima da ne komentarišem, Srbija nije uradila ništa ni više, niti manje, nego li ta ista Hrvatska kada je garantovala za Gotovinu. Sve im je uzalud, mogu nas malo usporiti, ali ne i zakočiti, ne da to Vučić.

  • Vladimir87

    28. novembar 2014 | 19:29

    Izbegavanje dolaska hrvatskog premijera samo pokazuje da nase komsije nisu spremne na dijalog. Srbija je na dobrom diplomatskom kursu i nije odgovorna za ponasanje politickih lidera susednih drzava.

  • bisa

    29. novembar 2014 | 01:37

    Neke stvari su odradjene sa skrivenim ciljem i namerom.Oni koji su pustili Seselja bili su i vise nego svesni o kome se radi,kakav je i sta se od njega moze ocekivati.Svaki iole pametan covek je uspeo da izmedju redova procita o cemu se radi u celoj toj prici oko njegovog pustanja.Mislim da ni Seselj nije svestan da je na njihovom tajnom zadatku!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA