• 59

OD RAVNE GORE DO MARŠALA: Kako je Dražin vojvoda postao Titov ministar! (FOTO) (VIDEO)

Jedan pravoslavni sveštenik prvo je položio zakletvu kralju i otadžbini, ratova s Dražom, zatim je prešao kod Tita, postao njegov ministar policije, ovo je priča o ovom hrabrom čoveku koji je sahranjen u Aleji velikana

  • 59

Razvojni put Vladimira Vlada Zečevića pravoslavnog sveštenika koji je prošao u Drugom svetskom ratu, predstavlja pravu misteriju, s pitanjem kako je jedan pop postao Dražin vojnik, zakleo se kralju i otadžbini, a zatim se preobratio i kao učesnik NOB-a seo u fotelju Titovog ministra policije! Telegraf.rs vam donosi priču o ovom za mnoge misterioznog čoveka, koji je, ipak, zbog svih svojih zasluga sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu!

Vladimir Vlada Zečević rođen je u Loznici , 21. marta 1903. godine pre izbijanja Drugog svetskog rata bio je pravoslavni sveštenik, koji je završio bogosloviju u Sremskim Karlovcima, a Teološki fakultet u Beogradu. Od 1927. do 1941. godine službovao je kao sveštenik u Krupnju, gde je, kao opozicionar, aktivno učestvovao u političkom životu.

Foto: Wikimedia/Public domain

Foto: Wikimedia/Public domain

Kada su Nemci napali Srbiju i bombardovali Beograd, aprila 1941. godine, Zečević se dobrovoljno javlja u Vojsku Kraljevine Jugoslavije i kao što tada pravila nalažu polaže zakletvu kralju i otadžbini!

Po kapitulaciji Jugoslavije, vratio se kući, nakon čega su ga Nemci uhapsili i držali u zatvoru do kraja juna iste godine. Avgusta 1941. godine, zajedno sa četnicima Dragoljuba Draže Mihailovića učestvovao je u podizanju narodnog ustanka i bio je aktivan u oslobađanju Loznice.

Foto: Miloslav Samardžic/Album đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžic/Album đenerala Draže

Nakon konačnog razlaza četnika i partizana pop Zečević, kako su ga zvali Dražini četnici prelazi u partizane kod Tita i sa sobom vodi još 500 četnika i četničkih vojvoda koji su kokarde zamenili petokrakama na kapi.

Zečević član Komunističke partije Jugoslavije postaje 1942. godine. U ratu je bio zamenik političkog komesara Valjevskog partizanskog odreda, član Vrhovnog štaba NOV i POJ, član Izvršnog odbora AVNOJ-a i poverenik Verskog odseka Prvog zasjedanja AVNOJ, član Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije (NKOJ) i poverenik za unutrašnje poslove.

Josip Broz Tito

Nakon oslobođenja Jugoslavije 1945. godine ulazi u Titovu Vladu FNRJ-a u kojoj je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova - prethodnik Leke Rankovića, a zatim je bio i ministar građevina i saobraćaja u Vladi NR Srbije (1952 — 1953), predsednik Saveznog veća Savezne narodne skupštine (1954 — 1960), predsednik Odbora za organizaciju vlasti i upravu Savezne skupštine. Član Saveznog izvršnog veća bio je od januara 1953. godine.

Takođe je bio i poslanik republičke Ustavotvorne i Savezne narodne skupštine, član Saveznog odbora SSRNJ, Predsedništva Saveznog odbora SUBNOR i drugo. Imao je čin rezervnog pukovnika JNA.
Umro je u Beogradu 26. oktobra 1970. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građna na Novom groblju, a ostaće upamćen da je ratovao sa pravoslavnim krstom na kapi, kao i misterija da li je on ikada raščinjen iz SPC.

(D. Z.)

Komentari

  • marisav petrovic

    zaboravili ste da napisete,da je 44 i 45 raspop imao,,genijalnu ideju da hiljade umorenih,strpa pod buduce objekte,pocev od stadiona do fudbalskih igralista,do citavih blokova zgrada,djubre neopojano

  • Керовић Четник !!!

    Мени није јасно како ви можете да браните Тита човека који је Православну вјеру скоро па уништио и Србе, можда али кажем можда су Четници из Србије убијали своје најближе и остале али за РС немате право да кажете да су убијали своје ја ваам главу своју могу дати да су они своје бранили од комуниста то кажем јер је мој прадјед био Војвода од Мајевице и бранио је Мајевицу од комуниста !!!

  • srbo

    zaboraviste da napišete da je on potpisao zabranu povratka srba na kosovo koji su izbegli za vreme rata od terora šiptara.taj zakon je tek ukinut posle 2000.ta odluka je potpisana 1946 godine.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima