VUČIĆ U UN: Srbija želi političku i ekonomsku stabilnost Balkana!

Srbija je započela, samostalno, bez pritisaka sa strane, teške i sveobuhvatne reforme koje će doneti zdraviju i konkurentniju ekonomiju, slobodnijeg i bogatijeg građanina. Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalisticke tenzije u regionu, jer imamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa svojim problemima i krenemo u hrabro rešavanje istih, izjavio je Aleksandar Vučić

 • 15

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras u Njujorku da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu. To je, kako je naveo na početku svog obraćanja Savetu bezbednosti UN, uslov opstanka i napretka Srbije, ali i svih ostalih, i zato je Beograd posvećen miru i životu.

- Srbija je započela, samostalno, bez pritisaka sa strane, teške i sveobuhvatne reforme koje će doneti zdraviju i konkurentniju ekonomiju, slobodnijeg i bogatijeg građanina. Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalisticke tenzije u regionu, jer imamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa svojim problemima i krenemo u hrabro rešavanje istih - naglasio je Vučić.

Srbija, prema njegovim rečima, nije želela da ulazi u bilo kakve sukobe u regionu, čak ni verbalne prirode, jer odlika slabih i neodgovornih političara je da, kad god imaju unutrašnje probleme, otvore neku staru nacionalnu ranu, promene temu i pokušaju da vrate region u nazad.

- Mi u tome ne učestvujemo. I zbog toga nismo slabi, naprotiv. To je znak naše snage i dugoročnog, strateškog promišljanja - rekao je premijer Srbije.

U Njujorku je oko 21 sat počela sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu i Metohiji. Na sednici će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN za period od 16. jula do 15. oktobra ove godine. Vučić je pre sednice izjavio da će govoriti o ulozi Srbije u regionu, o tome da je zemlja stabilizirajući faktor i garant i simbol mira i stabilnosti.

- Srbija na verbalne provokacije ne odgovara, ne zato što je slaba ili nedovoljno jaka, već zato što dobro oseća svoju snagu. Drugi se dure i ljute, a to je zato što osećaju ono što je i MMF rekao a to je da ćemo ako nastavimo reforme imati zdravu i uspešnu zemlju za dve ili tri godine - rekao je Vučić za RTS.

Premijer Vučić je istakao da je Beograd čvrsto opredeljen da nastavi aktivno i konstruktivno učešće u razgovorima sa Prištinom na svim nivoima, kao i u primeni do sada postignutih dogovora. On je kazao da je Srbija spremna za nastavak procesa jer je dijalog jedini put da se dođe do osnovne želje, a to je mir na Balkanu, kao osnovu za njegov razvoj.

- I posle čitavog veka sukoba, ratova, žrtava... ova Vlada je, u odnosu prema Albancima, napravila iskorak koji se savim sigurno može nazvati istorijskim. Ova Vlada je umesto sukoba izabrala dogovor, umesto problema rešenja i što je najvažnije, umesto smrti - život - poručio je Vučić.

- Mi želimo normalnu, pristojnu i uređenu Srbiju, i svesni smo da je ona moguća samo u istom takvom okruženju. Jasno nam je da je dijalog jedini put do tog cilja, i učinićemo sve da se on nastavi upravo na način koji je Srbija i promovisala - donošenjem rešenja koja poboljšavaju život ljudi na Kosovu i Metohiji - poručio je premijer.

To, kako je naglasio, neće sprečiti Srbiju da nastavi da insistira na svom stavu da je samoproglašena kosovska nezavisnost nelegalna, ali, verovatno i prvi put u mnogo godina, taj stav Vlade Srbije ne sprečava život na Kosovu i Metohiji.

- Upravo suprotno, mi smo tom životu posvećeni, stavljajući ga ispred svih ostalih interesa - dodao je Vučić.

- To što Srbija hoće da razgovara, ne znači da je slaba, to što smo konstruktivni, ne znači da je Srbija popustljiva, to što verujemo, ne znači da smo naivni - poručio je Vučić.

Vučić je, međutim, istakao da Beogradu za dalje razgovore nedostaje sagovornik sa druge strane stola, budući da organi izvršne vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini ni pola godine nakon održanih izbora još uvek nisu formirani.

- Očekujemo da ta vlada bude formirana u narednim danima - ukazao je on.

Prema Vučićevim rečima, bez obzira na to što nije formirana vlada u Prištini Beograd je do danas sproveo čitav niz mera na koje se Briselskim sporazumom obavezala.

- Usvojili smo izmene Zakona o visokom obrazovanju i novu uredbu o katastru, kako bi se omogucila puna primena ranije postignutih sporazuma u datim oblastima - podsetio je on.

Vučić je izrazio žaljenje što nije postignut napredak u implementaciji ključnog dela Briselskog sporazuma koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština. Vučić je rekao da je Beograd čvrst u stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje Kosova i Metohije i njegovo samoproglašenje za državu, ali da taj čvrst stav nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom.

- Srbija ne može prihvatiti deo Izveštaja koji se tiče stanja na severu Kosova i Metohije, u delu koji nepotpuno, a time i netačno, interpretira situaciju u naselju Brđani - rekao je Vučić.

- Srbija poziva sve odgovorne i aktivne činioce u međunarodnoj zajednici da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaže zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice Euleksa, Klinta Vilijamsona. Pet kuća u Đakovici porušeno po direktnom nalogu predsednice opštine Mimoze Kusari Ljilje, čime je poslata jasna poruka Srbima da njihov povratak u ovo mesto nije poželjan - rekao je premijer Srbije, prenosi RTS.

Vučić je podvukao da je Beograd čvrst u svom stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje KiM i njegovo samoproglašenje za državu, ali da to danas nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom.

Kako je naglasio, to je pre svega zato što Beograd, Vlada Srbije, žele mir i stabilnost u celom regionu, žele dijalog i pronalaženje rešenja, i žele da njime, nesmetano, cirkulišu ljudi, roba i sve pozitivne ideje. Vučić je rekao da Beograd traži i za Srbe na Kosovu ono što želi i Albancima - mogućnost da normalno žive, da rade, budu bezbedni, komuniciraju i nesmetano se kreću.

- I zato mislimo da sve što je Srbija u poslednje dve godine uradila na širenju i promovisanju ovakvih svojih stavova, zaslužuje i pažnju i priznanje i podršku. Pre svega zato što je naša želja - mir i saradnja na celom Balkanu - jedini način da taj region postane ravnopravni deo Evrope, i to tako što se od nje ni po cemu neće razlikovati - poručio je srpski premijer.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaži zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice Euleksa Klinta Viljamsona, po kojima je prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv lidera tzv. OVK odgovornih za progon Srba, Roma i pripadnika drugih nealbanskih zajednica, kao i samih kosovskih Albanaca.

- Zamerke Vlade Srbije na rad pravosuđa na Kosovu i Metohiji posebno dobijaju na težini nakon otkrića ozbiljnih sumnji u postojanje visoke korupcije u redovima Euleks misije, koje uključuju primanje mita zarad obustavljanja desetina krivičnih postupaka protiv kosovskih Albanaca, kao i fabrikovanja dokaza u sve besmislenijem procesu protivu Olivera Ivanovića - naglasio je on.

Govoreći o izveštaju o stanju na Kosovu šefa UNMIK-a Farida Zarifa, on je ukazao da na Kosovu ni osnovne pretpostavke normalnog života nisu ostvarene, pa je i sada - više od petnaest godina od raspoređivanja medunarodnih predstavnika - neophodno da Savet bezbednosti diskutuje o obezbedivanju elementarnih uslova za život, pre svega Srba i drugih nealbanaca u pokrajini.

Zato Srbija smatra da je i dalje neophodno jačati ulogu UNMIK-a u oblastima za koje je ta misija i dalje nadležna. Vučić je naglasio i da je neophodno posvetiti dužnu pažnju životu Srba, ne samo na severu Kosova, već južno od Ibra.

- Srbi u enklavama širom Pokrajine žive tiho, skromno i teško, na sramotu Evrope i sveta, u getoima savremenog doba - naglasio je on.

Premijer je ukazao i na više problema, uključujući i one sa kojima se susreću bivši pripadnici MUP Srbije sa prostora Kosova i Metohije pri integraciji u Kosovsku policijsku službu (KPS). Takođe je ukazao i na probleme pokušaja kosovskih Albanaca da putem uzurpacije zemljišta i izgradnje objekata bez građevinske dozvole izmene etničku strukturu na Kosovu i Metohiji.

Vučić je ukazao i na probleme vezane za bezbednost i slobodu kretanja pripadnika srpske zajednice, koji neretko nisu u mogućnosti da dostojno obeleže verske praznike i obiđu grobove najbližih, ali i na problem u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju prema Kosovu i centralnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, Priština još uvek nije preduzela potrebne korake kako bi ispunila svoj deo obaveza u ključnim oblastima, navodeći da pre svega na neadekvatna rešenja u Zakonu o amnestiji, Zakonu o budžetu, kao i u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

On je dodao da će govoriti i o drugim pitanjima, o tome sa čim se Beograd u izveštaju Ban Ki Muna slaže a sa čime ne, “zašto tražimo život za Srbe na Kosovu”. Generalni sekretar UN je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom.

- Posebno sam zabrinut zbog produženog političkog zastoja u Prištini i mogućih negativnih posledica po dosad ostvareni napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu – naveo je Ban.

Na večerašnjoj sednici će govoriti i šef UNMIK-a Farid Zarif, dok će Prištinu predstavljati kosovski premijer Hašim Tači. Pre sednice Vučić se u sedištu UN neformalno sastao sa Tačijem i razgovarao o što skorijem nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Sednica je prvobitno trebalo da bude održana 13. novembra, ali je odložena. Kako su tada pisali mediji na Kosovu, prištinske vlasti su tražile od Saveta bezbednosti da odloži sednicu zbog činjenice da još nisu uspostavljene nove institucije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • bane

  5. decembar 2014 | 00:12

  pa ne razumem ove botove koji samo da vredjaju znaju. pa ovaj vucic se bar bori za srbiju i ja ne znam ni jednog naseg koji je toliko bio kod svetskih mocnika u posetama i pregovorima za svoj narod. stvarno postujem njegovu zrtvu jer ni jedan politicar nikada nije bio kao aleksandar vucic. bravo

 • JIM

  4. decembar 2014 | 22:48

  Samo je Vucicu i Srbiji stalo do toga,..

 • SandraBG

  5. decembar 2014 | 12:01

  Državnici koji žele dobro svojoj zemlji zalažu se za stabilnost na Balkanu. Oni koji žele jeftine političke poene pokušavaju da prodube sukobe i skreću pažnju na višedecenijsku netrpeljivost u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA