• 7

Ilić: Srbija od elementarnih nepogoda pretrpela štetu od 1,7 milijardi evra!

- Poslednjih dvadesetak godina nisu održavali dalekovodi i veliki električni vodovi, niti se sekla šuma, koja ne sme da bude u koridoru dalekovoda, jer "Srbijašume", ni "Nacionalni park Ðerdap" nisu radili te poslove i da se godinama nije ulagalo ni u protivpožarne puteve - kaže ministar za vanredne situacije u Vladi Srbije

 • 7

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić izjavio je danas da je ukupna šteta od elementarnih nepogoda u ovoj godini bila 1,7 milijardi evra. On je u jutarnjem programu TV Pink rekao da je obišao čitavo područje Majdanpeka i Donjeg Milanovca, gde su uzrok havarije ledene kiše i sneg koje su oštetile i oborile drveće.
Ministar je ukazao da se poslednjih dvadesetak godina nisu održavali dalekovodi i veliki električni vodovi, niti se sekla šuma, koja ne sme da bude u koridoru dalekovoda, jer "Srbijašume", ni "Nacionalni park Ðerdap" nisu radili te poslove i da se godinama nije ulagalo ni u protivpožarne puteve.


Ministar je rekao da je ovih dana posetio Ivanjički kraj i Goliju, gde je, prema njegovim rečima, slična situacija, koja bi, takođe, radi potpune bezbednosti, morala da se dovede u red, ali da je potrebno obaviti seču šuma i da u Golijskom kraju i Tare ima ljudi koji se nude da pomognu.
Ilić je istakao da je svakodnevno boravio i na Tekijama, gde su u toku radovi na Grabovici, Kamenici i Boljetini kod Majdanpeka, gde su iznenada samo na području te dve opštine i jednom delu prema Knjaževcu i Zaječaru u brdskom području Miroč planine i Nacionalnog parka Ðerdap, pali ledena kiša i sneg.

Ministar je ukazao da ne bi bilo havarije na Tekijama da su pre 25 godina, kada je urađen projekat, bile sagrađene tri zaštitne brane da zadrže bujične vode.
Ilić je rekao da su već uključeni nacionalni parkovi i Nacionalni park Ðerdap kako bi se napravile brane za bujične vode i da su na području Krupnja nađena rešenja da se zaštite Stolice.
Ministar zadužen za vanredne situacije je upozorio i da tonu 53 kuće na Umci i da bi 20 porodica trebalo da se hitno isele i da je građevinska inspekcija naložila da se odmah evakuišu.
On je ukazao da je bila i poplava u Lučanima, da je bilo začepljenja ispod mosta u Brodarevu i da je sinoć posetio mesto Vinča i najavio da predstoji druga faza radova, jer ima mnogo mostova koji nisu izgrađeni, kao, na primer, na Jadru i da ima mnogo klizišta.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Beograd

  Za tvoju platu sam I ja to mogao da izracunam....kakva je tvoja uloga u tome..?!

  30
  1

  Podelite komentar

 • kasapin

  ok.to si u pravu a sta je bilo sa hrastom?

  15
  2

  Podelite komentar

 • Boki

  Zaokuzi na 2 milijarde... Treba i za ove sto kraduckaju.

  14
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima