Srbima tri ministarstva u Vladi Kosova!

Na čelu ministarstva administracije lokalne samouprave biće Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak Slobodan Petrović, dok će Nenad Rašić ostati ministar rada i socijalnog staranja

  • 4

Raspodela mandata u koalicionoj vladi Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa još nije saopštena, ali prištinski mediji prenose da je postignut dogovor da Srbima ostanu tri ministarstva, prenosi Srna.

Na čelu ministarstva administracije lokalne samouprave biće Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak Slobodan Petrović, dok će Nenad Rašić ostati ministar rada i socijalnog staranja.

Od ostalih manjina Mahir Jagdžilar, iz turske zajednice, ostaje na čelu ministarstva javnih službi. Premijer Kosova biće Isa Mustafa (DSK), koji će imati dva zamenika, po jednog iz ove dve partije. U sporazumu piše da će nakon isteka mandata aktuelnoj predsednici Atifeti Jahjagi 2016. godine, koalicioni partneri svoj glas za predsednika Kosova dati Hašimu Tačiju, koji će do tada biti prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova.

Strane su se dogovorile o podeli ostalih mesta u vladi, skupštini i drugim institucijama.

DPK će, prema dogovoru pripasti ministarstvo obrazovanja, poljoprivrede, kulture, dijaspore, pravde, evropskih integracija, ekonomskog razvoja i ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje.

DSK će voditi sledeća ministartstva: ministarstvo unutrašnjih poslova, zdravlja, infrastrukture, trgovine i industrije, bezbednosnih snaga Kosova, finansija.

Nova vlada će imati i državnog ministra koji će voditi dijalog sa Srbijom, a navodi se da bi to mogao biti Enver Hodžaj, dosadašnji ministar spoljnih poslova.

Podsetimo, predsednici Demokratske partije Kosova i Demokratsog saveza Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa potpisali su politički sporazum koji otvara put za formiranje koalicione vlade.

U sporazumu stoji da “DPK i DSK postižu sporazum u cilju stvaranja institucija i zajedničke uprave na centralnom nivou, u mandatu 2014-2018. godina”.

Tači je posle potpisivanja izjavio da je sporazum postignut imajući u vidu ekonomski razvoj Kosova, otvaranja novih radnih mesta, jednakost svih građana i privrženost evropskoj budućnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA