• 8

RUSKI AMBASADOR: Srbiji ćemo nadoknaditi deo štete zbog Južnog toka!

- Mislim da mogu da se nadoknade neki gubici i Rusija će težiti tome da uzme u obzir interese Srbije, što je rečeno u razgovorima rukovodstva dve zemlje - rekao je ambasador Rusije u Srbiji

 • 8

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin smatra da je moguće nadoknaditi neke gubitke Srbiji posle obustave izgradnje gasovoda Južni tok, kao i da će Rusija težiti tome da uzme u obzir interese naše zemlje.

- Mislim da mogu da se nadoknade neki gubici i Rusija će težiti tome da uzme u obzir interese Srbije, što je rečeno u razgovorima rukovodstva dve zemlje - rekao je Čepurin, za okruglim stolom "Pravno- politički aspekti krize u Ukrajini".

Govoreći o nadoknadi gubitaka, Čepurin je dodao da bi tu moglo da bude reči ne samo o energetskoj saradnji Srbije i Rusije, već i o investicijama u drugim oblastima.

- Potrebno je da dinamično sarađujemo i energetska saradnja se ne odnosi samo na gas - precizirao je ambasador i dodao da "svaka strana mora da vodi računa o svojim interesima i da se ponaša, ako ne na prijateljskim osnovama, onda bar na partnerskom nivou".

Čepurin je rekao da "Rusija zna ko se toliko protivio izgradnji Južnog toka i ko je rušio sve mogućnosti za njegovu realizaciju" i dodao da se i sada vidi ko se raduje zatvaranju Južnog toka.

Ambasador Rusije ponovio je da je Zapad strušio Južni tok i da treba da se pogleda ko se raduje tome, što je nanet udarac rusko-srpskim odnosima.

- Van svake sumnje obustava Južnog toka je protiv interesa Rusije, Srbije, Evropske unije i nekih zemalja u regionu - naglasio je Čepurin.

On je poručio i da Evropa mora da razmisli kako će da se snabdeva gasom, s obizrom da sporazum o gasnom tranzitu sa Ukrajinom ističe 31. decembra 2017. godine i "tada će traznit preko Ukrajine nestati".

Čepurin je ocenio da je Južni tok bio potreban zemljama južne Evrope, istakavši da bi sve zemlje kroz koje je bilo planirano da prođe taj gasovod imale korist i profit od tog projekta.

Čepurin je ocenio da je Južni tok projekat vredan više milijardi evra, a da je skoro citavo finansiranje na sebe preuzeo Gasprom.

- Srbija nije imala mogućnosti, kao ni Bugarska, da finansira Južni tok, pa je to Gasprom finansirao - a uloženi novac u gasovod, kako je podsetio, te zemlje trebalo je da vrate iz naknade od tranzita gasa.

Čepurin je napomenuo i da su pregovori za izgradnju Južnog toka trajali skoro osam godina, zato što su stalno menjana pravila koja su postavljana Gaspromu.

Čepurin je naglasio da je potrebna što tešnja saradnja Srbije i Rusije, kao i da svaka zemlja razmišlja o svojim nacionalnim interesima, uključujući tu i energetsku bezbednost.

Ruski ambasador je poručio zapadnim zemljama "da ne vuku protiv Rusije.

- Nemojte vući Balkan protiv Rusije. Nikom nije u interesu stvaranje Berlinskog zida u Evropi, jer bi on mogao da dovede do tačke razdvajanje - istakao je Čepurin.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Krajisnik

  9. decembar 2014 | 18:45

  J...te se vi i zapad, a nas pustite da vodimo svoja posla! Sa jednom ili drugom stranom treba sarađivati, samo ako je u interesu Srpskog naroda!!!

  8
  1

  Podelite komentar

 • Enzo

  9. decembar 2014 | 23:59

  Posteno. Sada ce Srbija napokon dobiti te MiG-ove. Bolje i ovako,nego nikako.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Saša

  9. decembar 2014 | 19:23

  U prvim planovima za Južni tok, Srbija nije bila na trasi gasovoda. Srpski ministar Aleksandar Popović ubeđivao je Ruse da je prolaz kroz našu zemlju povoljniji, nego kroz Rumuniju, ne bi li gasovod prošao kroz Srbiju. Posle je amasador Rusije u Srbiji, doneo našim vlastima uslove Moskve da bi Srbiju uključičli na trasu. Uslovi su bili onako kako se i odigralo: da se proda većinski paket NIS-a za 400 miliona, u šta je ulazila i ekspoloatacija naših naftnih i gasnih nalazišta skoro dzabe (rudna renta 3%), da u zajedničkom preduzeću za izgradnju deonice kroz Srbiju, Srbija bude manjinski partner sa 49% akcija (sa svima ostalima odnos je bio 50:50) itd. Doživeo sam to kao ucenu i potcenjivački odnos prema svojoj zemlji. Vojislav Koštunica je ceo aranžman pravdao i podrškom Rusije u borbi za očuvanje Kosova. Gde je sada Kosovo i šta je to Rusija pomogla ? Znači li to da Rusija svoju pomoć bratskoj Srbiji naplaćuje ? Izvolite sada gospodine ambasadore, nadoknadite gubitke srpskom narodu.

  4
  8

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima