Kurc: Srbija da reši problem Kosova pre ulaska u EU!

- Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama, jer bi to značilo ''uvoz'' nestabilnosti. Stoga je pre ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa - rekao je ministar spoljnih poslova Austrije

  • 25

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je u intervjuu za NIN da je pre ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa sa Kosovom, što bi bilo potvrđeno i pravno obavezujućim dokumentom.

- Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama, jer bi to značilo ''uvoz'' nestabilnosti. Stoga je pre ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa, što bi se potvrdilo i pravno obavezujućim dokumentom, a Brisel je spreman da pomogne i olakša taj proces - rekao je Kurc.

Šef austrijske diplomatije ne isključuje ni mogućnost da će Srbija, u trenutku kad već bude nadomak članstva, morati da se ogradi od Rusije i usvoji zajedničke spoljnopolitičke stavove Brisela.

Na pitanje da komentariše kontradiktorne izjave komesara EU Johanesa Hana o tome da li su sakncije Rusiji obavezne ili ne Kurc kaže:

"Smatram da je komesar Han jednostavno želeo da istakne kako su zajedničke vrednosti sa Evropskom unijom i postepeno usklađivanje sa njenom spoljnom politikom važan deo procesa pridruživanja".

Kako je naglasio, proevropsko opredeljenje Vlade Srbije, a naročito premijera Aleksandra Vučića, veoma je jasno.

Komentarišući delovanje lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja nakon njegovog puštanja iz Haškog tribunala, Kurc kaže da ga to ne brine uz obrazloženje da je nacionalizam u Srbiji "prevaziđena ideologija".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HS.C.

    10. decembar 2014 | 13:19

    Kakva granica Kosovo je Srbija alo. Siptari nisu doneli zemlju na opancima

  • Milosevic

    10. decembar 2014 | 14:44

    Ljudi ne zanosite se! Mi nikada necemo priznati kosovo, oni nas zbog toga nece primiti u EU. EU je prica za malu decu sto se tice naseg slucaja.

  • Ja

    10. decembar 2014 | 13:13

    Znači ako hoćemo u EU moramo da razmišljamo glavom Kurca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA