ONI ŠTITE SRBIJU NA KOSOVU: Ovo su Srbi koji sede u vladi Hašima Tačija i Isa Mustafe!

U Vladi Kosova sedeće tri Srbina: ministar administracije lokalne samouprave Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak Slobodan Petrović i Nenad Rašić koji je i do sada bio ministar rada i socijalnog staranja. Otkrivamo vam sve o njima

  • 2

Predsednici Demokratske partije i Demokratsog saveza Kosova, Hašim Tači i Isa Mustafa, potpisali su politički sporazum koji otvara put za formiranje koalicione vlade. Raspodela mandata u koalicionoj vladi još nije saopštena, ali prištinski mediji su preneli da je postignut dogovor da Srbima ostanu tri ministarstva. Mi vam otkrivamo ko su Srbi koji će sedeti u Vladi Kosova.

Na čelu ministarstva administracije lokalne samouprave biće Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak Slobodan Petrović, dok će Nenad Rašić ostati ministar rada i socijalnog staranja.

Slobodan Petrović, osnivač i predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) i zamenik premijera Kosova i ministar administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi, jedan je od medijski najnapadanijih srpskih političara sa Kosova. SLS je osnovao, kako je ranije navodio iz potrebe "za novim političkim odgovorom na realnost" koja je zadesila Srbe s Kosova. Spekulisalo se i da je ni manje ni više, Medlin Olbrajt ta koja je zapravo osnovala Samostalnu liberalnu stranku, da je on "američki igrač", ali je Petrović više puta ponovio da su takvi navodi "stvar naučne fantastike" i nagovestio da je SLS imao dobre odnose sa administracijom SAD jer je to bilo u korist srpskih zajednica na Kosovu. Petrović je član delegacije Prištine na razgovorima sa Srbijom u Briselu.

Pretpostavljamo da je težio mestima u kosovskim institucijama jer je više puta u intervjuima pomenuo da je "jasno da Srbi na Kosovu na svoju sudbinu mogu uticati jedino ako se nalaze na mestima gde se realne odluke donose, a to je – u kosovskim institucijama".

Aleksandar Jablanović je rođen 1980. godine, a po zanimanju je diplomirani pravnik. Bio je odbornik u Skupštini opštine Leposavić na listi odborničke grupe SPS-PUPS, ali je 2011. godine napustio SPS i osnovao Opštinski odbor Pokreta socijalista u Leposaviću. Predstavnik je Građanske inicijative Srpska. Obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine opštine Leposavić.

Nenad Rašić, ministar rada i socijalnog staranja je rođen 27.01.1973 godine u Lipljanu, SRJ. On  je poreklom je iz sela Dobratin u opštini Lipljan i još studira. Rašić pohađa nastavu treće godine Prištinskog univerziteta sa sedištem u severnoj Mitrovici. Ovom ministru su ostala još tri ispita. Pored toga što obavlja funkciju ministra za rad i socijalnu zaštitu u Vladi Kosova, on je i na funkciji rukovodioca Tima za integraciju manjina u PTK-u, od maja 2007 godine.

Obavljao je funkciju službenika za ekonomsku održivost – Evropska Perspektiva, u periodu 2006/2007 godine, lokalnog istraživača – Vlada Finske, u periodu 2005/2006 godine, a pre toga je radio kao prevodilac kod britanskih snaga Kfora. Takođe je radio na projektima povratka na nivou lokalnih vlasti pa čak i na marketingu za "Koka-Kolu". Član jei Samostalne liberalne stranke (SLS).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    10. decembar 2014 | 15:41

    Stite svij dzep....napunice se i posle toga pravac Beograd...uzivace u zivotu a mi obicni ljudi cemo da zivimo kao bednici...

  • DD

    11. decembar 2014 | 07:50

    OVO SU IZDAJNICI. PRIKLONIŠE SE KOSOVSKOJ ZASTAVI. FUJ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA