PREMIJER KINE: U Beograd dolazim zbog kapitalnih projekata

- Za saradnju Kine i CEEC (zemlje centralne i istočne Evrope) godišnji sastanak šefova vlada predstavlja najveći pokretački motor, najpouzdaniju podršku i garanciju - rekao je premijer Kine

  • 8

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je da su glavni razlozi njegovog dolaska u Beograd na samit Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope razgovori o kapitalnim projektima, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, ali i otvaranje mosta "Mihajlo Pupin".

- Za saradnju Kine i CEEC (zemlje centralne i istočne Evrope) godišnji sastanak šefova vlada predstavlja najveći pokretački motor, najpouzdaniju podršku i garanciju - rekao je Kećijang za list "Politika" od ponedeljka.

On je naglasio da je za podršku kompanijama iz regiona predviđena kreditna linija od deset milijardi dolara, uz ocenu da će glavni projekti, poput izgradnje termoelektrane Stanari u Bosni i Hercegovini, mosta "Mihajlo Pupin" u Beogradu, autoputa Bar-Boljare i pruge Beograd-Budimpešta, pospešiti razvoj i doneti korist stanovništvu.

Kećijang je najavio da će tokom njegove posete sa zvaničnicima u Beogradu potpisati sporazum o karantinu i zdravstvenim zahtevima za izvoz govedine i ovčetine iz Srbije u Kinu.

Na pitanje koje još projekte Srbija može da očekuje, Kećijang je podsetio na projekte koji se već realizuju, kao što su Faza 1 Termoelektrane "Kostolac" i put E-763.

- Izgradili smo kineski most, a u budućnosti ćemo napraviti kineski put i kinesku elektranu, čime će se osigurati neiscrpna pokretačka snaga za razvoj kinesko-srpskih odnosa -  zaključio je on.

Predsednik kineske Vlade očekuje da će trgovina između Kine i ovog dela Evrope ove godine po prvi put biti veća od 60 milijardi dolara, i dodao da su ekonomije Kine i 16 zemalja CEEC "veoma komplementarne".

- CEEC ima industriju, nauku, tehnologiju, obrazovanje i ljudske resurse. Kina ima dobar industrijski sistem, jeftin sektor proizvodnje i solidne devizne rezerve, što bi moglo da zadovolji zahteve zemlja CEEC za infrastrukturom, trgovinom i investicijama - kazao je.

Prema njegovim rečima, izvoz iz zemalja srednje i istočne Evrope u Kinu raste mnogo brže od uvoza, i od januara do novembra ove godine bio je pet odsto veći nego uvoz iz Kine.

PEKING PODRŽAVA PUT SRBIJE U EU!

Kina snažno podržava proces evropskih integracija i raduje se da vidi ujedinjenu i uspešnu Evropu, rekao je Kećijang i istakao da njegova zemlja predlaže uspostavljanje ekspresne linije Kina-Evropa kopnom i morem, koja bi se zasnivala na železnici Beograd-Budimpešta i grčkoj luci Pirej.

Kako je kazao kineski premijer, prijateljstvo naroda Srbije i Kine potiče još iz 1950-ih godina, a u ranim danima svog reformisanja Kina je dobila mnogo korisnih saveta od bivše Jugoslavije koji su joj pomogli da izgradi socijalizam sa kineskim karakteristikama.

Samit Kine i 16 država centralne i istočne Evrope biće održan u Beogradu 16. i 17. decembra, pod parolom "Novi motor, nova snaga, nova platforma".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki885

    15. decembar 2014 | 11:19

    Svaka saradnja je dobro dosla Srbiji. To je pravi put ka uspehu i napretku.

  • knknpnkn

    15. decembar 2014 | 11:30

    Ovo je za Srbiju jedan od vaznijih koraka za bolju buducnost

  • Dunjica

    15. decembar 2014 | 13:29

    Ovaj samit je od velikog značaja za Srbiju, i definitivno ne treba propustiti šansu da se dokažemo i razbijemo sve predrasude o nama, koje nas godinama unazad prate po celom svetu! Ovo nam je prilika da se pokažemo u pravom svetlu, i treba je iskoristiti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA