Vučić: Kina je iskren prijatelj!

Premijer Srbije je pozvao kineske kompanije da ulažu u Srbiju i da iskoriste trgovinske sporazume koje Srbija ima sa drugim zemljama

  • 18

U Palati Srbije je počeo bilateralni susret premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Kećijanga. Vučić je poručio da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što može da ugosti jednog od najmoćnijih lidera sveta.

- Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja - rekao je Vučić.

Kako je naglasio, Srbija podržava politiku jedne Kine.

- Toj politici smo dosledni i nećemo je menjati - istakao je srpski premijer.

Vučić je pozvao kineske kompanije da ulažu u Srbiju i da iskoriste trgovinske sporazume koje Srbija ima sa drugim zemljama. Li je prvi kineski premijer koji je posetio Beograd posle 28 godina.

- U Kini pored Valtera i Novaka Đokovića znamo i za srpsku lozu, a ona što duže odstoji to je ukusnija. Tako će biti i sa prijateljstvom Srbije i Kine - poručio je Kećijang, posle čega je usledio aplauz kineskih i srpskih novinara, ali i svih ostalih u sali. Li Kećijang je izjavio da Kina podržava evropske integracije Srbije.

Kina i Srbija međusobno podržavaju jedna drugu u pitanjima od međusobnog interesa.

Kineskog premijera je ispred Palate Srbija, uz počasni vod vojske i intoniranje himni dveju država, dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Li će se sutra sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i otvoriti most Zemun-Borča, čiju su izgradnju finansirale kineske kompanije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    17. decembar 2014 | 17:47

    Kina je, pored SAD, EU i Rusije, najvazniji partner Srbije. Zbog finansijske stabilnosti ove drzave Srbija mora da na jos veci stepen podigne saradnju sa ovom drzavom koja je uzgred vodeća sila Azije i svetske ekonomije. Ovaj samit ce, svakako, pomoci u realizaciji plana oporavka drzave Srbije i njenog drustva u celini.

  • Viki

    17. decembar 2014 | 21:02

    Vučić zbog takvog prijateljstva i povećava obim saradnje u svakom pogledu a najviše u ekonomskom.Kina će brzo postati ekonomska sila broj jedan u svetu i saradnja sa takvom zemljom će Srbiji doneti boljitak.

  • Srb

    17. decembar 2014 | 16:42

    Srbija Rusija Kina a ne eu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA