• 25

NIKOLIĆ: Ni Bog nas neće spasiti ako uvedemo sankcije Rusiji!

- Nema crkve u kojoj bismo mogli da izmolimo oproštaj za uvođenje sankcija Rusiji, jer bi ta odluka bila katastrofalna za nas - rekao je predsednik Srbije

  • 25

Želim sa ovom Vladom da delim sudbinu, jer ako situacija bude loša, uzalud je što predsednik dobro radi, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za NIN i dodao da su on i Aleksandar Vučić došli zajedno na vlast i zajedno će sa vlasti i otići, ako ne bude dobro.
Nikolić je, u intervju za NIN, rekao da će Vladi Srbije uskoro izložiti svoj konačni predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije.

- Na tom predlogu intenzivno radim, jer smo već negde na ivici i svako naše sledeće popuštanje moglo bi da znači da smo se pomalo prećutno sa mnogo čime saglasili - rekao je Nikolić.

- Ako ne postignemo jedinstvo, ja više ništa ne mogu da učinim za Kosovo, jer u mojim rukama nije ni spoljna, ni unutrašnja politika - rekao je Nikolić.
- Ali, pošto sam pobedio na direktnim izborima, od mene se očekuje da uvek imam stav i spreman sam, kao i u slučaju prethodne platforme o Kosovu, da predložim inicijalni tekst i da mi Vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije, da dođemo do zajedničkog rešenja i da za to tražimo i podršku u međunarodnim krugovima - poručio je Nikolić.
To će, kako je objasnio Nikolić, biti predlog Vladi, jer "ja po Ustavu nemam prava predlaganja Skupštini", objasnio je on.

Nikolić je ocenio i da nisu dobra trvenja koja postoje u vlasti. On se kritički izrazio o izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je potrebna promena Ustava, ali i o nastupima pojedinih ministara.
-  Ovde pojedini političari žele da  se u očima EU bolje pozicioniraju i zbog toga su spremni i na promene Ustava. U pravu su svi koji tvrde da do sada priznavanje Kosova nije bilo uslov za prijem u EU, ali nisu u pravu ukoliko kažu da neće biti i zato ću uskoro izaći sa novim, konačnim predlogom za Kosovo. Sada, kada nema Južnog toka, Rusi moraju što pre da odluče-hoće li ulagati u Srbiju ili ne - rekao je predsednik Srbije i dodao:
- Često se ministri, čak i neki njihovi činovnici, usuđuju da komentarišu teme koje nisu u opisu njihovog posla, umesto da sačekaju premijera i sednicu Vlade na kojoj bi se utvrdio zajednički stav - rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio i da je sada pravi trenutak za razgovor o novim oblicima ruskih ulaganja u Srbiju.
- Zna predsednik Rusije Vladimir Putin da sada postoji neka senka u našim odnosima i da bi sve moglo da se vrlo lako reguliše ako bi se Rusija uvrstila među veće investitore u Srbiju - rekao je Nikolić.

Govoreći o Rusiji, spoljnoj politici Srbije i o tome da li će Srbija uskladiti svoju spoljnu politiku sa politikom EU, Nikolić je rekao da on predstavlja Srbiju, a da konkretnu spoljnu politiku utvrđuje i vodi Vlada i  dodao da smatra da o Kosovu i Metohiji svi treba da zauzmu isti, zajednički stav.
- Što se tiče zajedničke spoljne politike sa EU, Vlada je potpuno samostalna da donese odluku o tome, jer ona za to snoci odgovornost pred građanima Srbije. Nema crkve u kojoj bismo mogli da izmolimo oproštaj za uvođenje sankcija Rusiji, jer bi ta odluka bila katastrofalna za nas - rekao je Nikolić.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    Nemam zelju da Srbija uvede sankcije Rusiji,ali ne vidim sta bi se to desilo kada bismo ih uveli Pola sveta je sankcionisalo Rusiju pa nikom nista osim Rusiji. Mi trebamo jasno i glasno da kazemo sta mislimo o ukrajinskoj krizi,a ds li cemo i uvesti sankcije stvar je simbolike Dakle da li je Rusija agresor i kreator ukrajinske krize ili nije?

  • Sara Key

    Dobro je za sve nas građane dok i ljudi na čelu Srbije misle pametno i tako nešto neće dozvoliti...

  • Savo Derikonja

    Pa još niko nije sekao granu na kojoj sedi , pa neće ni Srbija.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima