RADO IDE SRBIN U VOJNIKE: Sve više mladih ZA služenje vojnog roka!

Govoreći o planovima za izmene u načinu obavljanja dobrovoljnog služenja vojnog roka, ministar odbrane je rekao da među mladima postoji veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojske zbog čega se razmatra ne samo povećanje broja uputnih rokova na godišnjem nivou već i produženje trajanja vojnog roka

  • 21

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da se od 2015. godine planira povećanje broja uputnih rokova za dobrovoljno služenje vojnog roka.

On je najavio i produženje trajanja sa tri na šest meseci, te odbacio tvrdnje da će vojni budžet za tu godinu biti realno manji.

Gašić je rekao da će vojni deo budžeta nominalno biti manji, ali da je to posledica smanjenja plata i izdvajanja vojnog zdravstvenog fonda iz vojnog budžeta.

Ministar je istakao da to, zapravo, znači da će za funkcionisanje vojske ostati više novca i da će se nastaviti sa popunom rezerva pogonskog goriva, hrane i uniformi.

Govoreći o planovima za izmene u načinu obavljanja dobrovoljnog služenja vojnog roka, ministar je rekao da među mladima postoji veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojske zbog čega se razmatra ne samo povećanje broja uputnih rokova na godišnjem nivou već i produženje trajanja, kako bi ti vojnici mogli aktivnije da se koriste za potrebe oružanih snaga.

Ministar je odbacio optužbe da je za održavanje vojne parade povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu potrošeno mnogo novca i rekao da su, osim goriva, svi ostali troškovi već bili planirani u budžetu za 2014. godinu.

Prema njegovim rečima, i remont i farbanje borbene tehnike i nalet avijacije se i inače odvija svake godine, bez obzira da li se održava parada ili ne.

- Koja je razlika da li vojska jede u Vranju ili u Beogradu, da li vežba u Vranju ili u Beogradu... Nas je tu koštalo samo gorivo, svidelo se to ili ne dužebrižnicima koji su Vojsku Srbije hteli da svedu na nivo civilne odbrane -  rekao je Gašić.

Govoreći o ulaganju u obnovu borbene tehnike za Vojsku Srbije, Gašić je rekao da će se nastaviti sa tim poslovima, ali da to nije uvek lako jer samo jedan helikopter za traganje i spasavanje, čija se nabavka planira, može da košta i više od 20 miliona evra dok su avioni skuplji.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пеђо

    25. decembar 2014 | 16:22

    Хвала богу па Дс и екипа није уништила дух Српске војске.Од после бомбардовања па на овамо систематски је уништавана војска у сваком смислу.Превремена пензија, уништавање оружја и опреме, укидање служења, убијени гардисти.....Сваки младић треба да прође барем пешадијску обуку од 3-6 месеци.Пушка, ров, бомба,нож, борилачка вештина....Ојха ипак је у нама КРВ СОЛУНАЦА

  • zbunjen

    25. decembar 2014 | 15:57

    To je super...Vojska je lepo iskustvo....

  • Sava

    25. decembar 2014 | 15:41

    Vojska je postala socialna sluzba...ja sam u vojsci 20 godina a sad je doslo vreme,da se stavi katanac na kasarne...neskolovani ljudi upravljaju vojskom,i unistavaju je defunitivno,a o vezama da ne pricam...cerupaju vojsku na sve strane. Cudno mi sto novinari ne rade nista,a zna se da je najveca koeupcija u vojsci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA