Antić: Novi zakon o energetici širom otvara vrata investitorima!

- Novi zakon o energetici širom otvara vrata investitorima da ulažu u oblast energetike u Srbiji i za otvaranje novih radnih mesta, što je prioritet Vlade Srbije - izjavio je u parlamentu ministar rudarstva i energetike

  • 0

Skupština Srbije počela je danas raspravu o Predlogu zakona o energetici kojim se uvodi potpuna primena Trećeg energetskog paketa EU i obezbeđuje veća zaštita kupace električne energije.

- Novi zakon o energetici širom otvara vrata investitorima da ulažu u oblast energetike u Srbije i za otvaranje novih radnih mesta, što je prioritet Vlade Srbije - izjavio je danas u parlamentu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Novi zakon značajno poboljšava investicioni ambijent u sektoru energetike i ima snažnu investicionu notu, rekao je Antić predstavljajući u Skupštini Srbije Predlog zakona o energetici o kome je danas počela rasprava u parlamentu.

- Pred Srbijom je ozbiljan investicioni ciklus u oblasti energetike, jer postoji dosta zainteresovanih investitora iz EU, SAD i Rusije da ulažu u tu oblast u Srbiji - rekao je on i najavio da će Srbija uskoro početi izgradnju nove elektrane u Kostolcu, a postoje i planovi za ulaganje u termoelektranu i rudnik Štavalj, uz mogućnost velikog ulaganja u obnovljive izvore energeije zahvaljujući podsticajima države, kako bismo do 2020. dostigli cilj od 27 odsto struje iz obnovljivih izvora energije.

- Novim zakonom o energetici će se u Srbiji od 1. januara 2015. godine u potpunosti primenjivati sve mere iz Trećeg energetskog paketa EU za oblasti gasnog, elektroenergetskog sektora i obnovljivih izvora energije, čime Srbija postaje prva zemlja u region koja je primenila sve te odredbe - rekao je Antić istakavši da je Srbija u oblasti energetike najviše iskoračila u uskladjivanju sa evropskim integracijama,

Zakon će, kako je kazao ministar, obezbediti sigurno i kvalitetno snabdevanje potrošača energentima, poboljšanje investicionog ambijenta, efikasan rad tržište gasa i struje, učešće stranih lica na tržište električne energije i primenu evrospkih propisa u toj oblasti.

Novim zakonom će biti zadržana zaštita za energetski ugrožene kupce, što kako je rekao, ukazuje da vlada i Ministarstvo energetike vode odgovornu socijalnu politiku u ovoj oblasti, jer će i u sledećoj godini za subvencionisanje ugroženih potrošača biti izdvojeno 700 miliona dinara za sve koji ne mogu da plaćaju struju i koji će dobiti besplatno od 120 240 kilovat sati struje mesečno i određene količine gasa, rekao je Antić.

Poslanici Skupštine će ponovo raspravljati i o Predlogu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, 15 dana nakon što je parlament već usvojio izmene tog zakona, a kako bi se ispravili propusti u vezi sa odredbom koja se odnosi na doprinos za uređenje građevinskog zemljišta.

Biće razmatrane i Izmene Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole kojima je, pored ostalog, predviđeno da se objekti za koji je pokrenut postupak za upis prava svojine, neće rušiti do pravosnažnog okončanja postupka za upis prava svojine.

Na dnevnom redu parlamenta je i Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i Evropske komisije o pravilima za korišćenje finansijske pomoći EU iz pretpristupnih fondova (IPA II), ali i Predlog izmena i dopuna Zakon o matičnim knjigama.

Trećeg energetskog paketa EU u oblasti gasnog i elektroenergetskog sektora, dok su obnovljivi izvori energije, zbog promena u načinu fukcionisanja elektroenetskog sektora, tek posredno obuhvaćeni tim paketom, rekao je ranije ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA