• 9

NEĆE BITI RESTRIKCIJA: Ponovo se kopa ugalj u "Tamnavi"! (FOTO)

Na kopu "Tamnava – Zapadno polje", koje je poplavljeno u majskim poplavama, ponovo se kopa ugalj, a premijer Aleksandar Vučić poručuje da će energetski sistem Srbije biti stabilan i da neće biti restrikcija

 • 9

Pola godine posle poplava pokrenuta je proizvodnja na površinskom kopu "Tamnava – Zapadno polje" Rudarskog basena "Kolubara". Energetski sistem je stabilan, neće biti restrikcija ni poskupljenja struje, poručio premijer Aleksandar Vučić, prenosi RTS.
Na kopu "Tamnava – Zapadno polje", koje je poplavljeno u majskim poplavama, ponovo se kopa ugalj, a premijer Aleksandar Vučić poručuje da će energetski sistem Srbije biti stabilan i da neće biti restrikcija.


Vučić, koji je prisustvovao pokretanju proizvodnje u najznačajnijem kopu Rudarskog basena "Kolubara", takođe je rekao da neće biti poskupljenja struje.
Pokretanje kopa "Tamnava – Zapadno polje", koji je do poplava davao polovinu ukupno proizvedenih količina uglja u tom basenu, obezbediće dodatnu sigurnost elektroenergetskog sistema Srbije u predstojećem zimskom periodu.
Na sva četiri "kolubarska" kopa u 2013. godini proizvedeno je 30,7 miliona tona uglja, a od toga je 14,6 miliona tona bilo sa kopa "Tamnava – Zapadno polje".

U majskim poplavama je potopljeno devet bagera na tom kopu, a dubina vode je iznosila i do 70 metara i napravilo se veštačko jezero veće od Vlasinskog jezera.
Nakon poplavnog talasa u taj kop se ulilo 187 miliona kubnih metara vode, a do juče je ispumpano 129,4 miliona kubnih metara vode.
Na ispumpavanju radi oko 40 pumpi – 18 pumpi "Energotehnike Južna Bačka" i 22 RB "Kolubara".

Prilikom obilaska kopa "Tamnava – Zapadno polje" sredinom novembra, premijer je poručio da će deo proizvodnje na tom kopu početi u decembru, a puna proizvodnja krajem januara ili početkom februara.
Tom prilikom je pokrenut i novi rotorni bager koji je u međuvremenu stigao do kopa, a reč je o mašini koja je teška 1.700 tona, visoka 34 metra, dugačka 80 metara...

Projektovan je tako da može da radi na otkopavanju uglja i otkrivke. Bager su napravili i montirali "Tisen krup" i "Kolubara metal" – najbolja metalska firma na Balkanu koja je uspešno vraćena pod okrilje RB "Kolubara".
Kako je na kopu rečeno, otkrivenog uglja ima oko milion tona, što je dovoljno za naredna tri meseca, jer je planirana proizvodnja od oko 300.000 tona mesečno, a u međuvremenu će se vršiti i proizvodnja jalovine.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Сале :)

  благо нама!!!

  3
  0

  Podelite komentar

 • Sreten

  Ovo se zove vlast.

  1
  0

  Podelite komentar

 • davca

  Dobitna kombinacija se nikada ne menja, zasto bi to premijer radio, zasto bi uopste i pomislio da promeni nekoga ko dobro radi i ko donosi rezultate, to su samo neki zlurade glasine i ispiranje mozgova od strane nekih medija.

  0
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima