OVAKO JE PRE 105 GODINA SRPSKI KRALJ SLAVIO BOŽIĆ: Čika Pera je postio i ložio badnjak na Dvoru, a evo ko je bio položajnik!

Pročitajte kako se na kraljevskom dvoru davne 1910. proslavljao Božić, kako je kralj postio pred veliki hrišćanski praznik, ko mu je unosio badnjak, kakvi su bili rituali prilikom loženja svetog drveta i ko je bio kraljev položaonik. Sve to vam do detalja otkrivamo iz autentičnog članka, napisanog pre tačno 105 godina

  • 10

O obeležavanju velikoh hrišćanskog praznika, Božića, u vreme Kraljevine se jako malo zna, ali je dobro poznato da su srpski kraljevi praktikovali javno slavljenje Božića sve do osnivanja Kraljevine SHS. Običaji su, manje-više, bili istovetni današnjim, a da je srpski kralj Petar prvi Karađorđević poštovao sve kako vera nalaže, svedoče i arhivski spisi. Prenosimo vam sačuvani tekst lista "Politika" iz 1910. godine u kome se detaljno opisuje proslava Božića pre više od jednog veka.

Članak, čiju smo verodostojnost proverili u digitalnoj arhivi Narodne biblioteke Srbije, prenosimo vam od reči do reči:

Veliki hrišćanski praznik Hristovog rođenja koji skoro sa istovetnim običajima slavi ceo srpski narod, od jadranskih obala i Pešte do Iskre i Soluna, proslaviće se na svečan način i u dvoru kralja Petra.

Foto: Službeni glasnik Foto: Službeni glasnik

Kralj Petar I se sprema da dočeka taj praznik isto onako kao i njegovi podanici. On posti kao i oni, vrši sve božićne običaje kao i oni, i kad na prvi dan Božića rano izjutra budu pošli polaženici da čestitaju praznik, i da požele dobro kući u koju stupaju, krenuće se polaženik i Kraljevom Dvoru.

Oficiri beogradskog garnizona na Badnji dan popodne u svečanoj povorci i sa muzikom na čelu idu u Košutnjak i tamo seku dva badnjaka. Jedan od tih badnjaka nosi se u Oficirski Dom a drugi u Dvor. Kralju donose božićnje drvo četvorica: jedan redov, jedan podoficir i dva oficira.

Foto: Wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Njih dočekuje u dvorskom tremu Kralj Petar i onda svi zajedno unose badnjak u salon, onu veliku dvoranu koja se nalazi u prizemlju novog dvora s lica Kralj Milanove ulice. Tu u kaminu već bukti velika vatra na koju se polaže badnjak i preliva vinom. Kad plamen zahvati drvo, onda kralj na jednu od badnjakovih grančica nabada jabuku i posle toga prihvata naročito spremljeno sito sa orasima koje razbaca u sva četiri ugla dvorane. Pošto se razbaca i slame, nastaje posluženje.

Kralj, koji inače ustaje vrlo rano, dočekuje božićnu zoru na nogama. Tada, čim se svane, dolazi kralju kao položajnik jedan pitomac Vojne Akademije, koga Kralj zadržava kao svoga gosta na ručku. U 8 časova izjutra Kralj odlazi u crkvu, a oko 10 časova već je ponovo u Dvoru i tu prima čestitanja od dvorskog časništva, pred podne odlazi te čestita praznik Mitropolitu, predsedniku Vlade i predsedniku Narodne Skupštine.

Foto: Wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Božić se u Dvoru iako svečano provodi ipak skromno. I skoro jedina raskoš toga dana jeste božićnje prase, koje se kolje i u najsiromašnijim srpskim kućama. Ove godine proći će božićni praznici u dvoru i još tiše no obično jer je princeza Jelena u Italiji kod tetke, kraljice Jelene, a prestolonaslednik Aleksandar na lečenju u Francuskoj, tako da će kralj provesti Božić samo sa Kraljevićem Đorđem i Princem Pavlom.

Svake godine Kralju čestitaju Božić vaseljenski patrijarh, jerusalimski patrijarh, ruski car i crnogorski kralj. Sem toga stižu čestitke iz svih krajeva Srpstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    7. januar 2015 | 12:42

    Postovanje.Sada je 2015 godina,a njegovi potomci, sramote njegovo ime,i pokusavaju da ga zloupotrebe.Zaboravlja se, da je sve svoje racune, sam platio, i preminuo u tudjoj kuci...

  • Nisam pametan

    7. januar 2015 | 13:09

    To je bila ljudina !

  • Tetak

    7. januar 2015 | 18:20

    Daleko najbolji vladar iz dinastije Karađorđević

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA