Zorana Mihajlović objavila crnu listu. Evo ko je sve na njoj! (FOTO)

- Bele i crne liste će se revidirati na svakih mesec i po dana i cilj je ministartsva da što više firmi bude na beloj listi i da se nateraju preduzeća da poštuju rokove, obaveze prema državi, radnicima i drugo - rekla je ministarka građevinarstva, ističući da sve firme koje su na crnoj listi neće moći da učestvuju u projektima koje finansira država

  • 7

Potpredsednica vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavila je danas liste izvođača radova po kojima je 327 firmi na beloj, a 213 na crnoj listi i poručila da država hoće da pomogne zdravim firmama.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da od ukupno 540 firmi - 87 je takozvanih fantomskih firmi u kojima nema ni jednog zaposlenog.

Mihajlović je istakla da je zbog haosa u građevinarstvu napravljena šteta državi od više milijardi dinara zbog "dogovora u četiri oka", kao da je "neko to dozvolio u prethodnom periodu i da očekuje od nadležnih organa da se time pozabave".

Ona je, takođe, naglasila da će 2015. biti godina gradnje u Srbiji i da zato mora da se uvede red i zna ko može da učestvuje u projektima koje finansira država.

Kako je rekla, naredne godine će se masovno graditi infrastrkturni objekti, a relizovaće se i ranije najavljena jeftina stanogradnja u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U 2015. će se raditi, prema rečima Mihajlovićeve, modernizacija 63 km pruge na Koridoru 10 od početka februara, zatim od leta radovi na pruzi Beograd - Budimpešta, Žeželjev most, počeće rekonstrukcija pruge Beograd - Bar, zatim koncesiona gradnja dve deonice na Koridoru 11 u saradnji sa Kinezima, od Beograda do Obrednovca i od Preljine do Požege i još mnogo projekata.

Kako je rekla, 398 firmi od kojih su neke i na beloj listi imaju ukupan poreski dug od 67 miliona evra.

- Bele i crne liste će se revidirati na svakih mesec i po dana i cilj je ministartsva da što više firmi bude na beloj listi i da se nateraju preduzeća da poštuju rokove, obaveze prema državi, radnicima i drugo - rekla je Mihajlović, ističući da sve firme koje su na crnoj listi neće moći da učestvuju u projektima koje finansira država.

Ona je takođe najavila da bi do polovine 2015. godine trebalo da bude napravljen softver koji će automatski menjati crne i bele liste, tako da taj posao ne mora da obavlja radna grupa. "Na crno u građevinarsvu radi između 30.000 i 40.000 radnika", rekla je Mihajlovć.

Prema njenim rečima, u narednom periodu biće doneti i kriterijumi za ocenu kvaliteta izvedenih radova, a privatne i državne firme neće biti isto tretirane, s obizirom da su u povoljnijem položaju preduzeća koja dobijaju pomoć od države.

Bele i crne liste izvođača su napravljene na osnovu Konvencije 94 Međunarodne organizacije rada, koja je ove godine ratifikovana u parlamentu.

Govoreći o haosu u građevinarstvu, Mihajlović je istakla da više neće moći da se prave objekti bez ijednog papira, tako da tu nisu samo krive firme već i lokalne samouprave, jer su dozvoljavale da se gradi "iz njive u njivu", kao i da radovi traju po 10 godina.

Među prvih 15 najbolje rangiranih preduzeća su: JP Putevi Srbije, Simens, Beograd-put, Kablovi iz Jagodine, JKP Naisus iz Niša, Institut za puteve, Putevi Užice, Vojvodinaput, JKP Novi Sad, Lafarž...

Među 15 najlošije rangiranih su: Mostogradnja, Geakonstrakšn Pukovac, Partizanski put, Preduzeće za puteve "Beograd", Vizus iz Beograda, Dajmantopulos-domiki iz Vranja, Milikat-konstrakšn iz Vranja, Peštan Bukovik, Iter-kop Šabac, Gemaks iz Beograda, zemunski Planum i druge firme.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA