Bogdanović: Albanci prete, UNMIK ćuti

Ministar za Kosovo i Metohiju kaže da je Međunarodna zajednica trebalo da reaguje na pretnje Prištine da će silom sprečiti održavanje izbora na Kosovu

  • 0

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da zvanični Beograd nije odustao od održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu ni posle negativnog odgovora UNMIK-a. On smatra da je za trenutno stanje na Kosovu odgovoran UNMIK, jer nije reagovao na pretnje zvanične Prištine. Ministar je ponovio da izbori, ipak, nisu jedini element politike Vlade Srbije na Kosovu i Metohiji.

- Raspisivanjem izbora na celoj teritoriji Srbije taj stav je jasno izražen. Ali, suočeni smo sa otvorenim pretnjama Prištine da će silom sprečiti održavanje izbora u Pokrajini, na koje niko od zvaničnika međunarodnog prisustva nije reagovao, a morao je, što je ohrabrilo albanske ekstremiste poput Albanske nacionalne armije da se oglase istim pretnjama. Upravo za to stanje, koje je po Unmiku i razlog za neodržavanje izbora, odgovornost je pre svega na celokupnom međunarodnom prisustvu - rekao je ministar Bogdanović za dnevni list "Danas".

Šef UNMIK-a Farid Zarif naveo je u pismu Vladi Srbije 22. marta da misija UN, pod postojećim okolnostima, ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu. Bogdanović je rekao da je bezbednost Srba glavna briga pri donošenju odluke o izborima i da se zato moraju uzeti u obzir svi problemi na terenu.

- Moramo uzeti u obzir sve činjenice: da se bez podrške međunarodnog prisustva južno od Ibra teško mogu organizovati izbori, dostaviti izborni materijali... Postoje bezbednosni rizici, pretnje Prištine i albanskih ekstremista - rekao je Bogdanović.

Odgovarajući na pitanje koliko na odluku Beograda o izborima utiču Zapad i uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, Bogdanović je rekao da nije tajna da se održavanju lokalnih izbora protivi niz zemalja, ali da je mnogo bitniji parametar poštovanje srpskih propisa i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Bogdanović je ponovio da eventualno neodržavanje lokalnih izbora u Pokrajini neće dovesti do gašenja srpskih institucija. On je rekao da je održavanje izbora na Kosovu bitan, ali ne i jedini element politike Vlade Srbije, koja se, kako je rekao, pokazala kao potpuno ispravna i realna.

(M. S. / Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA