TITO I DALJE VLADA SRBIJOM! Maršalovi citati još uvek HIPNOTIŠU Srbe. Evo i kako

Nadahnuti govori druga Tita rado su citirani od strane političara sa prostora bivše SFRJ, a imuni na njegove citate nisu ostali ni Tomislav Nikolić. Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

  • 57

Nadahnuti govori Josipa Broza Tita nikad ne izlaze iz mode, a tako nekada voljenog maršala rado citiraju skoro svi političari u Srbiji i regionu, pa se neretko dobro nam poznati citati mogu naći u govorima premijera, predsednika ili ministra spoljnih poslova Srbije!

Prisećanju na lik i delo doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza nisu odoleli ni predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je za samo mesec dana više od tri puta citirao maršala, a Titov način upravljanja državom hvalio je i predsednik Tomislav Nikolić, dok imun na najčuvenijeg Zagorca nije ostao ni lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Tito se uglavnom pominje kada se priča o planovima, spoljnopolitičkim aktivnostima, reformama... Njegovo ime se pominje u Rimu, ali i u Mionici, a cilj je jedan: da se naglasi slabost opozicije i ukaže na jaku vlast.

- Josip Broz Tito je naš najbolji brend svuda u svetu. Moja partija je naslednik Titove partije i normalno je da ga citiram - kaže Dačić za „Blic“.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

On je čak i na Kongresu SPS-a citirao maršala i rekao:

- Moram da citiram nama socijalistima omiljenog druga Tita, koji je rekao “s ovakvom opozicijom, vlast nema razloga za brigu”.

Šef naprednjaka u Skupštini Srbije Zoran Babić kaže da pominjanje Tita i te kako ima smisla, i to zbog vremena koje simbolizuje, ali i zbog reakcija koje njegovo ime evocira kod sagovornika.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Imali smo slučaj Indonezije, gde je bukvalno sećanje na to Brozovo vreme i Pokret nesvrstanih izazvalo veoma pozitivne reakcije, a Srbija na konto toga značajne investicije - priča Babić. Kako kaže, Tito i prijateljstva koje je tadašnja Jugoslavija počela da razvija pre više od pola veka „dobra je ulaznica za jedno veliko tržište nesvrstanih koje sada doživljava veliku ekspanziju“.

KAKO JE DRŽAVNI VRH CITIRAO TITA:

Foto: AP/Darko Vojinović Foto: AP/Darko Vojinović

- Ne smem da se opredeljujem, ali voleo bih da vodim politiku kakvu je nekada vodio Josip Broz Tito - rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić (9. jun 2014, na RTS).

- Usvojenog plana reformi moramo se držati kao pijan plota, što bi pokojni Broz rekao - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić (21. decembar 2014, predizborni skup u Mionici). kao i: "Imali smo više spoljnopolitičkih aktivnosti nego Josip Broz u najboljih pet godina velike Jugoslavije" (14. decembar 2014, IX kongres SPS).

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

- Nije Titova diplomatija bila uspešna zbog sastanaka koje je imao, nego zbog načina kojim je vezivao ljude za sebe - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić (13. decembar 2014, intervju „Danasu“).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    11. januar 2015 | 19:27

    Ne hipnotisu.Samo su, i dalje, kao demagogija - upotrebljivi...

  • Titov Pionir

    11. januar 2015 | 18:26

    Koga drugog da citiraju ?..onog maloumnika Seselja ..ili onu vasku Draskovica ...zlikovca Milosevica ...koga da citiraju osim pravog Drzavnika ..Tita.. ..Sve te politicare sa podrucja stare Yuge iz zadnjih 30 godina da sastavite ..nisu Titu do koljena

  • A. Паламудов

    11. januar 2015 | 18:48

    Logično da ga citiraju jer još uvek živimo od rasprodaje imovine koja je stečena pod njegovom vlašću. A i obični ljudi se rado sete kako su dostojanstveno živeli od svog rada. Ovo naravno ne važi za šačicu polupismenih likova zaludjenih pričom stranih agenata i unuka domaćih izdajnika, o kralju, monarhiji i drugim glupostima sa koiima se narod odavno obračunao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA