Tadić: Nagrada srpskom narodu

- Naši građani su najzaslužniji za napredak države - izjavio predsednik Srbije kome je u Lisabonu uručena nagrade Saveta Evrope Sever - Jug

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nagrada Saveta Evrope Sever - Jug, koja mu je uručena u Lisabonu, predstavlja priznanje srpskom narodu i da je prima u njegovo ime.

- Građani Srbije su najzaslužniji za napredak naše države, jer su izdržali teret veoma teških reformi - rekao je Tadić na svečanosti na kojoj mu je predsednik Portugalije Anibal Kavako Silva uručio ugledno priznanje, koje je inače prvi put dodeljeno jednom šefu države.

Tadić je rekao da "srpski narod zaslužuje novu šansu za stabilnu i prosperitetnu budućnost, jer se jasno opredelio za put demokratije i evropskih vrednosti".

Prema njegovim rečima, poslednji veliki međaš na putu koji su građani Srbije odabrali u oktobru 2000. godine jeste status kandidata za članstvo u EU, a opredeljenje za taj put potvrđivali su i na potonjim izborima, ali i unutrašnjim nacionalnim dijalogom.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti da ulaže napore kako bi do kraja godine dobila datum za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Osvrćući se na problem Kosova, koji, kako je istakao, nije od značaja samo za Srbiju, već i za stabilnost čitavog regiona, Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali da istovremeno ne želi ni zamrznuti konflikt.

Nagrada Sever - Jug predsedniku Srbije je dodeljena novembra prošle godine, u "znak priznanja njegovom političkom zalaganju za pomirenje na Balkanu i integraciju njegove zemlje u proces izgradnje Evrope", kako je tada saopštio Savet Evrope.

Pored predsednika Srbije, dobitnica nagrade za Jug je Sojhajr Belhasen, predsednica Međunarodne federacije za ljudska prava iz Tunisa, koja nagradu dobija kao priznanje za dugogodišnju posvećenost borbi za ljudska prava u svetu i prava žena u zemljama u razvoju.

Ova nagrada se od 1995. svake godine dodeljuje dvema ličnostima za unapređenje ljudskih prava i razvoj interkulturnog dijaloga.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA