RENCI: EU da se pažljivije odnosi prema Srbiji, ne možemo bez nje!

- Evropa mora da ima na umu da je supersila zasnovana na određenim vrednostima i da stoga treba da se drugačije, pažljivije postavi prema Mediteranu i pitanju proširenja EU, pre svega u odnosu na Srbiju, Crnu Goru i Albaniju - rekao je italijanski premijer

  • 5

Italijanski premijer Mateo Renci upozorio je danas poslanike Evropskog parlamenta da bi Evropska unija morala da se pažljivije odnosi prema Srbiji i drugim državama u svom okruženju.

- Evropa mora da ima na umu da je supersila zasnovana na odredenim vrednostima i da stoga treba da se drugačije, pažljivije postavi prema Mediteranu i pitanju proširenja EU, pre svega u odnosu na Albaniju, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju - rekao je Renci na plenarnoj sednici EP u Strazburu.

Foto: Flickr/inyucho Foto: Flickr/inyucho

- Mi ne možemo bez tih zemalja i ne smemo da dozvolimo da politikom proširenja upravlja strah - istakao je italijanski premijer.

On je podsetio na prošlogodišnji govor pape Franje na istom podijumu u kome je poglavar rimokatoličke crkve govorio o "duši Evrope” i o EU kao “prostoru slobode”.

- Drugi promovišu strah i populizam, hoće da od EU naprave tvrđavu - rekao je Renci i istakao da se on oštro protivi takvom konceptu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- EU ne treba da bude opasana rovovima i zidovima, ona bi trebalo da bude otvorena i izgleda kao škola ili muzej - poručio je on, dodajući da Evropa nije vojna supersila, nego supersila vrednosti koje ne sme da napusti zbog demagogije i straha za sopstvenu bezbednost.

Poslanici, koji su danas na plenarnom zasedanju razmatrali učinak šestomesečnog italijanskog predsedavanja, ispratili su Rencija gromkim aplauzom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA