Vladu od 15 članova obećava i vlast i opozicija

Telegraf istražuje kojih je to 15 ministarstava neophodno da bi jedna vlada funkcionisala

  • 1

Manja, ali efikasna i funkcionalna vlada koja će imati maksimalno 15 ministara, ideja je koja je ujedinila, bar u predizbornoj kampanji, najljuće političke protivnike.

Razloge zbog kojih ta ideja nije do sada sprovedena u delo potpredsednik SRS-a Aleksandar  Martinović vidi u tome što predstavnici vlasti “jedno govore, a drugo rade”.

- Potrebni su nam ministarstvo pravde, finansija, odbrane, inostranih i unutrašnji poslova, a ostalih 10 da budu spoj srodnih poslova. Na primer, resor vera bi mogao da potpadne pod prosvetu i obrazovanje – ističe Martinović.

Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića se takođe zalaže za vladu od maksimalno 15 članova.

- Vlada bi trebalo da ima sledeću strukturu: predsednik, potpredsednik i 13 ministara. Potpredsednik će, zbog značaja tih poslova, obavljati koordinaciju rada organa državne uprave u poslovima vezanim za Kosovo i Metohiju i evropske integracije – kaže funkcioner SDPS-a Uroš Kandić i nabraja neophodna ministarstva: unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, finansija, odbrane, pravde i ljudskih prava, ministarstvo za državnu upravu, lokalnu samoupravu i regionalni razvoj, ministarstvo privrede, rada i zapošljavanja, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, energetike, rudarstva i zaštite životne sredine, zdravlja i socijalne politike, prosvete i sporta, nauke i kulture i konačno, ministarstvo građevine, saobraćaja i telekomunikacija.

Suzana Grubješić, potpredsednica URS-a, kaže da je ta partija tako nešto predlagala još 2008. kada se formirala aktuelna Vlada.

- Zna se bez kojih se ne može: finansije, odbrana, inostrani poslovi, ekonomija, poljoprivreda, zdravstvo, unutrašnji poslovi, prosveta, pravosuđe i saobraćaj.Naš predlog će biti i da se formira Ministarstvo za evropske integracije, jer će nakon dobijanja datuma za početak pregovora sa EU, evropski poslovi prevazići kapacitete sadašnje Kancelarije - napominje Grubješićeva.

Njena koleginica iz SNS Jogovanka Tabaković takođe podseća da je njihov predlog o smanjenju vlade star najmanje dve godine:

- Prema našem predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakonima o ministarstvima predviđeno je 12 mininistarstava: spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i životne sredine, privrede i rada, ministarstvo za saobraćaj, infrastrukturu i prostorno planiranje, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prosvete, omladine, sporta, nauke i tehnološkog razvoja, zdravlja, porodice i socijalne i dečije zaštite i ministarstvo kulture i informisanja.

Aktuelna Vlada, od rekonstrukcije 14. marta 2011, broji 19 članova, a nakon formiranja 7. jula 2008. imala je 27 članova, što je činilo najglomaznijom srpskom vladom ikad.

(A. Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda Cvetković

    5. maj 2012 | 10:07

    Nedoumice oko broja ministarstava počivaju na dve predpostavke: da treba zadovoljiti zahteve ili ambiije koalicionih partija jer se ne odustaje od spahijskog dodeljivanja resora partijama a s druge strane interes je svake partije da u veći broj ministarstava uposli što više svojih članova. U tom cilju osnovane su nepotrebne Agencije, uprave, kancelarije... I u manjem ili većem broju ministarstava ostaje težnja da se što više zaposle partijski"kadrovi" kao nagrada za podršku. To je ono što treba energično onemogućiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA