VUČIĆ NA KOSOVU KAO U TATINOM DVORIŠTU: Evo šta albanski mediji pišu o poseti srpskog premijera Gračanici, Pasjanama i Štrpcu!

"Vučić kao u tatinom dvorištu", "Vučić: Kosovo, kolevka Srbije" i "Nikada nećemo odustati od Kosova", neki su od naslova izveštaja i komentara pojedinih listova na albanskom jeziku povodom posete premijera Srbije južnoj srpskoj pokrajini

  • 18

Boraveći na Kosovu, premijer Srbije Aleksandar Vučić poslao je nacionalističke poruke, ocenjuje prištinska štampa. Mediji u Prištini pišu da je Vučić "osporio Republiku Kosovo kada je rekao Kosovo i Metohija" i izjavom "Kosovo je kolevka Srbije".

"Vučić kao u tatinom dvorištu", "Vučić: Kosovo, kolevka Srbije" i "Nikada nećemo odustati od Kosova", neki su od naslova izveštaja i komentara pojedinih listova na albanskom jeziku povodom posete premijera Aleksandra Vučića južnoj srpskoj pokrajini, javlja dopisnik RTS-a.

DIVLJACI - ALBANCI VREĐALI VUČIĆA I SRBIJU: Evo kako je napadnuta kolona automobila srpskog premijera! (VIDEO)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Koha ditore piše da je na "hiljade kosovskih Srba dočekalo "svog" premijera".

- Šef srpske vlade Aleksandar Vučić je osporio Republiku Kosovo kada je rekao 'Kosovo i Metohija' i rečima 'Kosovo je kolevka Srbije - navodi Koha ditore.

SKANDALČINA! VUČIĆA ALBANCI VREĐALI NA KOSOVU: Šutirali mu automobil, on im poručio: KOSOVO JE SRBIJA!

Kako je istaknuto, premijer Vučić je od srpskih lidera u vladi Kosova tražio da izađu iz vlade ukoliko ne uspeju da obezbede blagostanje za srpski narod gde god on živeo.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Ali, Vučić je izbegao da odgovori na pitanja u vezi sa nezavisnošću Kosova i izvinjenjem za zločine koje je Srbija počinila na Kosovu - dodaje se u tekstu.

JAKE MERE BEZBEDNOSTI ZBOG VUČIĆA NA KOSOVU: Specijalci po brdima, PANCIR-ŠTIT u rukama, a oružje na gotovs! (FOTO)

List Kosova sot prenosi da poseta premijera Vučića podseća "na prošli vek, na godine srpske represije".

- Ima mnogo sličnosti između Vučićeve jučerašnje turneje i Miloševićevih poseta toga vremena. Sa malom razlikom, jer nije bilo albanskih političara koji su svojevremeno stajali osmehnuti oko predsednika koji je umro u zatvorskoj ćeliji u Hagu, a koji su danas bili na sednici vlade koja nije prošla bez isključivanja mikrofona. Vlada se praktično sastala kao da se ništa ne dešava - ocenjuje se u uvodniku Kosova sota.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prištinski list navodi da se kosovski vladari ponašaju kao da nisu državno rukovodstvo, već kao da rukovode nekom pokrajinom, "kako zvanični Beograd voli da naziva Kosovo".

- To je neoprostivo. Ukoliko premijer susedne države dođe u našu zemlju kako bi proslavio verski praznik i uputi poruke mira, solidarnosti, prijateljstva i partnerstva onda tu nema ničega lošeg - ukazuje Kosova sot.

Ovaj list ističe da domaće rukovodstvo i međunarodni zvaničnici nisu rekli ni reč o "skandaloznoj Vučićevoj poseti".

- A, to je potpuno ludo za državu koja je tako loše prošla zbog neodgovornih kosovskih funkcionera i ne samo zbog njih - ukazuje Kosova sot.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

I list Zeri piše da je premijer Srbije Aleksandar Vučić poslao iste pokruke sa Kosova kao nekada bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević, da je "Kosovo kolevka Srbije i da niko ne sme da se usudi da ih takne".

- Srpski premijer Vučić je ponovio poznatu srpsku sintagmu da ‘Srbija nikada neće odustati od Kosova'. On je takođe poslao ‘pozdrav' vladi u Prištini i premijeru Isi Mustafi, da ‘ako ne radi za kosovske Srbe, ide kući - piše Zeri.

Protiv Vučićeve posete reagovale su i albanske opozicione partije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Pokret "Samoopredeljenje" je komentarisao posetu Aleksandra Vučića, navodeći da je bio član Šešeljeve Srpske radikalne partije, da je bio ministar za informisanje u Miloševićevoj Vladi i sadašnji premijer Srbije.

SRBI NA KOSOVU DOBILI NOVI PONOS: Evo kako je Vučić otkrio spomenik kralju Milutinu u Gračanici! (FOTO)

"Samoopredeljenje" podseća da on nije dobio ničije odobrenje, ali da je sa sobom poveo polovinu svog kabineta i da je u sred Kosova rekao: "Ovo je naša - srpska kolevka i niko ne može da nam zabrani da se naša deca i dalje ovde rađaju", aludirajući na to da im Albanci to zabranjuju.

Prema ovom pokretu, Vučićeva poseta Kosovu je samo simbol srpskog nepriznavanja Kosova i njenog daljeg "rata za uništenje Kosova kao države".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deks

    15. januar 2015 | 11:14

    Srbi ce povratiti kosovo kad tad.

  • David

    15. januar 2015 | 11:49

    Imamo mi praoi i na 1000 vojnika po tom jadnom ugovoru . Ali doci ce dan kada ce njihovi psi cuvari morati kuci i ostaviti ih

  • Arkan

    15. januar 2015 | 13:24

    Kosovo JE kolevka Srbije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA