DIREKTOR TREPČE: Status kombinata treba rešavati u Briselu!

Direktor RHMK “Trepča” Jovan Dimkić je upozorio da bi usvajanjem izmenjenog zakona kojim bi Trepča prešla u vlasništvo samoproglašene Republike Kosovo “izazvala je zabrinutost, strah i ogorčenje više od 3.300 zaposlenih u severnom delu Kosova i Metohije” kao i destabilizovalo krhku bezbedononu situaciju

  • 5

Povodom najavljene izmene Zakona o javnim preduzećima koje je inicirala kosovske vlada i po hitnom postupku uvrstila u dnevni red zasedanja Skupštine Kosova danas je u Zvečanu održana zajednička sednica predsedništva jedinstvene organizacije sindikata i menadžmenta RHMK „Trepča“.

Direktor RHMK “Trepča” Jovan Dimkić je upozorio da bi usvajanjem izmenjenog zakona kojim bi Trepča prešla u vlasništvo samoproglašene Republike Kosovo “izazvala je zabrinutost, strah i ogorčenje više od 3.300 zaposlenih u severnom delu Kosova i Metohije” kao i destabilizovalo krhku bezbedononu situaciju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ovakav potez bi krajnje ugrozio bilo kakav nastavak pregovora I primenu dosadašnjih dogovora u Briselu - ocenio je Dimikić, koji očekuje razumno rešenje, da zakon ne bude usvojen ili makar ne bude usvojen u predloženom obliku” računajuć takodje na medjunarodni faktor koji ima uvid u kompletnu situaciju..

Dimkić je istakao da je Trepča “kompanija koja je oduvek, a pogotovo u ovom periodu najvažniji i najveći privredni subjekat, koja svojim proizvodnim aktivnostma omogućava egzistenciju ogromnom broju srpke populacije pre svega na severu KiM, a namerava se bez iakakvog pravnog osnova podvesti pod nadležnost Vlade Kosova i time dovesti u potpuno zavistan položaj”.

Foto: Wikipedia/Sima90 Foto: Wikipedia/Sima90

- Na ovaj način potpuno se destabilizuje kompanija čiji radnici ne mogu private ma čiju jednostrano iskazanu političku volju i zakonske akte koji imaju karakter pravnog nasilja – rekao je Dimkić konferenciji za novinare danas u Zvečanu i naglasio da “ne postoji prihvatljivo i primenljivo zkonsko rešenje koje u potpunosti zanemaruje vlasnčku strukturu definisanu u poslovnim knjigama i pravnoj dokumentaciji Trepče i koja osim niza akcionara jasno definiše kao većinskog vlasnika Fond za razvoj Rublike Srbije, tj. državu Srbiju i Vladu Srbije kao njenog reprezenta”.

Dimkić je na konferenciji za novinare upozorio da bi “nepoštovanje navedenih činjenica i jednostarno donošenje najavljenog zakona, sigurno poremetilo i drastično pogoršalo kompletnu ekonomsku, socijalnu, bezbednosnu i ukupnu političku situaciju na Kosovu i Metohiji.

Foto- Ilustracija: AP/Tanjug Foto- Ilustracija: AP/Tanjug

Naglašavajući da je sa problematikom Trepče upoznata i međunarodna zajednica i svesna nesagledivih posledica Dimkić je dodao da menadžment i sindikat žele da budu “konstruktivni i realni, ne pretendujući da rešavaju pitanja pravnog stausa predložili su da se pitanje Trepče ali i drugih društvenih preduzeća, hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i da se u pregovorima iznađe rešenje prihvatljivo za sve relevantne strane”.

- Podržavamo izjavu predsednika Vlade Republike Srbije i dajemo podršku iznetim stavovima o značaju i načinu rešavanja jednog od najvašnijih pitanja za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiju - rekao je Dimkić.

Prema njegovim rečima Trepča sever posluje pozitivno “jer da nije tako ne bi mogao da se zaokruži finansijski ciklus s obzirom da nema subvencija za obrtna sredstva niti su stanju da se kreditno zadužuju kod poslovnih banaka zbog nedefinisanog pravnog statusa”.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Naša finasijska konstrukcija zasniva se na sopstvenim prihodima i mi uspevamo da održimo likvidnost Kompanije sa ažurnim i pravovremenim plaćanjima naših obaveza prema dobavljačima i radnicima - rekao je on i dodao da su dugovanja Trepče , samo u delu koji je predat od strane kompanija iz centralne Srbije iznosi oko 278 000 000 evra.

- Sva ta dugovanja mogu biti osporena ali ono što je krajem 2013 . i početkom 2014. godine registrovano, bez stranih komapnija je taj iznos , jer zahvaljujući statusu koji imamo, nismo izloženi obavezi plaćanja dugova od pre 1999. godine - rekao je Dimkić.

On je najavio za ovu godinu “ambiciozan ali i realan plan”.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Planirali smo povećanje proizvodnje rude za više od 20 odsto što praktično znači da je u 2013. godini iskopano 186 000 tona rude , prošle godine 202 000 tona, a ove godina planirana je proizvodnja od 255 000 tona - rekao je Dimkić i do d je “proizvodnja u rudnicima u leposavićkoj opštini ali i u drugim delovima Kombinata stabilna”.

Po grubim procenama izmedju 60 i70odsto kapaciteta RHMK Trepče nalazi se u južnom delu Trepče, oko 30 procenata u severnom delu. Industrijski deo Trpče sa Metalurgijom olova kao centralnom random jedinicom, rudarski basen u Leposaviću i objekti tercilne delatnosti, ugostiteljski objekti, bazeni i sl.

Dimkić je rekao da je “najveća vrednost u rudnim rezervama u depozitima metala, pre svega olova, cinka i srebra na koje Trepča ima eksploatacione dozvole izdate i od strane Nezavisne komisije za rudnike i ležnih ministarstava Vlade Republike Srbije”.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo sarma srbina spasava

    16. januar 2015 | 17:18

    Ako Brisel bude odlucivao,bojim se da ishod vec znamo

  • Zoran Gajic

    18. januar 2015 | 18:00

    Ako postoji sansa da ne izgubimo ovakvog giganta bice dobro ali nimalo lako. Uloziti sve napore pa kako bude.

  • Aleksa Babic

    18. januar 2015 | 17:11

    Ovo je veoma osetljivo pitanje i ne mozemo ocekivati da se do resenja moze lako doci ali treba iscrpeti sve mogucnosti kako bi se sprecilo otimanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA