BIZARNA SMRT NAJVEĆIH SRBA: Za samo dva dana umrle su najveće vojskovođe koje je Srbija imala!

Januar je najtužniji mesec kod Srba, jer su u tom periodu i to na najveće verske praznike srpsku Novu godinu, Bogojavljenje i Jovanjdan ostali bez svojih junaka i idola. Evo ko je sve preminuo u ovo doba godine

  • 18

Januar je najtužniji mesec kod Srba, jer su u tom periodu i to na najveće verske praznike srpsku Novu godinu, Bogojavljenje i Jovanjdan ostali bez svojih junaka i idola - vojvoda Živojina Mišića, Petra Bojovića i Pavla Jurišića Šturma!

Srbija je u januaru mesecu, ali različitih godina ostajala bez svojih velikana i junaka koji su Srbe hrabro vodili kroz ratove protiv Austrougarske sile i s njima izvojevali najpoznatije bitke u istoriji svetskog ratovanja.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Vojvoda Živojim Mišić umro je na Jovanjdan 1921. godine. General Mišić bio je učesnik svih ratova Srbije od 1876. go 1918. godine. Vojno obrazovanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu i austrijskoj Streljačkoj školi, a na Vojnoj akademiji u Beogradu od 1898. do 1904. predavao je strategiju.

Komemorativnim okupljanjima i odavanjem državnih i vojnih počasti sutra će biti obeležena godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma.

General Pavle Jurišić Šturm. Foto: Wikipedia General Pavle Jurišić Šturm. Foto: Wikipedia

Kako je saopštio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, predvodiće sutra u 11 časova tradicionalna komemorativna okupljanja i ceremonije odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma.

Komemorativnim okupljanjima prisustvovaće predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, potomci istaknutih vojskovodja i predstavnici velikog broja udruženja gradjana, a biće održana u okviru kompleksa Novog groblja u Beogradu.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Vojvoda Petar Bojović umro je 19. januara 1945. godine u Beogradu, a armijski general Pavle Jurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    19. januar 2015 | 20:12

    Vojvoda Petar Bojovic je umro od unutrasnjeg krvarenja kao posledica prebijanja od strane Titovih komunista,na isti nacin svoj zivot je okoncao i major Gavrilovic... Vecna slava vojvodama i hvala.

  • Моторциклиста

    19. januar 2015 | 19:21

    Vječna im slava i hvala.

  • Joksimović

    19. januar 2015 | 19:57

    Pavle Jurišić Šturm Lužički Srbin. Učestvovao u sedam ratova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA