Đurić: Priština pokušala da napravi šah-mat sa Trepčom!

- Najveći napadi nastupili su od strane pokrajinskog premijera Ise Mustafe i zamenika premijera Hašima Tačija na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića onog momenta kada su se on i cela vlada usprotivili jednostranom otimanju i konfiskaciji Trepče - rekao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju

  • 5

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Vlada Srbije vukla prave poteze da se zaustavi "nasrtaj" na Trepču, te da je Priština pokušala da napravi "šah-mat situaciju", ali da u tome nije uspela.

- Najveći napadi nastupili su od strane pokrajinskog premijera Ise Mustafe i zamenika premijera Hašima Tačija na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića onog momenta kada su se on i cela vlada usprotivili jednostranom otimanju i konfiskaciji Trepče - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ti napadi na Vučića i Vladu Srbije najbolje govore o tome da su vučeni pravi potezi da se "nasrtaj" albanske strane zaustavi.

Foto: AP/Tanjug, Tanjug/Danilo Peternek Foto: AP/Tanjug, Tanjug/Danilo Peternek

- Oni su pokušali da u dva poteza nama naprave šah-mat situaciju - prvo da poseban panel Vrhovnog suda Kosova donese odluku kojom se Trepča šalje u likvidaciju ako se ne izvrše izmene Zakona o javnim preduzećima, a onda da izvrše izmene zakona ali tako da to proglase 100 odsto vlasništvom takozvane države Kosovo. I jedno i drugo je pobijeno", podvukao je Đurić.

Albanci se, ocenio je Đurić, plaše razgovora o imovini i zato ih sistematski izbegavaju, dok premijer Vučić i pre njega Ivica Dačić, dve i po godine insistiraju na tome.

- Albanci beže od razgovara o imovini kao đavo od krsta, ali više neće moći. Njihovi moćni saveznici očigledno podržavaju da se ta tema više ne gura pod tepih pošto vide da suštinske normalizacije ne može biti dok se ne reši pitanje imovine - poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

On je istakao da je pokrajinskim rukovodiocima ostala samo "vruća retorika" i da, umesto da se koncentrišu na rešavanje problema ljudi, oni svakoga dana "prvo pokušavaju da naprave neku smicalicu, poput ove sa Trepčom, a onda kada im to ne prođe, pokušavaju da lopticu prebace u naše dvorište".

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kritikovala je Briselski sporazum, kojim je, kako tvrdi, Srbija de facto priznala nezavisnost Kosova.

Ona je rekla da će u Briselu "biti izdiktirano" šta i kako će se dešavati sa Trepčom.

Đurić je to negirao, navodeći da Srbija danas ima više uticaja i moći na Kosovu i Metohiji nego kad je vodila politiku potpunog ignorisanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nalim

    23. januar 2015 | 11:52

    Vi stavrno mislite da smo mi suntavi i da poverujemo da je to tako lako. Pa prve pare koje vam ponde da im date Trepcu i kad vas pritisne zapad, cao ode prica niz Ibar kao sve do sada.

  • Glasinac

    24. januar 2015 | 05:42

    Prosto mi nije jasna ova gospođa Rašković. Pa za vreme njihove vlasti Kosovo je proglasilo jednostranu nezavisnost, a sada kritikuju ovu vlast kao je priznala nezavisnost Kosova.

  • cana

    23. januar 2015 | 21:01

    Ma oni mogu da pokusavaju ali ce im ova vlada svaki pokusaj osujetiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA