12

ON JE NAJBOLJI MINISTAR FINANSIJA: Terao Srbe da plaćaju POREZ i tako SRBIJU spasio od BANKROTA!

Legendarni ministar finansija koji je isfinansirao carinski rat sa Austro­ugarskom, dva balkanska rata i finansijski pripremio Srbiju za Prvi svetski rat, bio je jedan od najboljih koje je Srbija ikada imala. Njegova tajna je bila što nije podlegao korupciji, što ni za kralja nije bilo na veresiju i što je imao dovitljive poteze. Pročitajte i koje

Kraljevina Jugoslavija, Lazar Pacu
Foto: Wikipedia

Po obrazovanju lekar, Lazar Paču, ostao je u narodu upamćen kao legendarni ministar finansija, a tutula "najboljeg srpskog ministra" nije ga u narodu zaobišla čak ni pored činjenice da je bio jedan od najstrožijih i za narod najtežih poreznika.

Paču je bio u tri navrata glavni čuvar srpske državne kase (1904–1905, 1906–1908. i 1912–1915), a prethodno čitavih osam godina (1889– 1897) šef Monopolske uprave, jedne od ključnih ustanova poreske administracije. Ovaj ministar je bio dosta protivrečan, ali ono što mu za života nisu mogli zameriti je da je bio korumpiran i neposvećen srpskim finansijama. On je, kako u životu, tako i u poslu bio tvrdoglav, pa se i s velikom upornošću borio za stabilnost srpske kase, što je rezultiralo činjenicom da je srpski dinar bio stabilan i u Prvom svetskom ratu.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Ipak, interesantna je činjenica da je ovaj osnivač Narodne radikalne stranke, koji je bio član njenog odbora, nikada nije ni posetio veliku Rusiju, pa čak ni u nekoj službenoj misiji. On je bio čovek okrenut zapadnoj Evropi. Takođe, ono što je zanimljivo je i činjenica da ćovek, koji je bio u vrhu jedne narodne stranke nije bio pristalica javnih govora i promovisanja.

Filozofija zbog koje su Pačua cenili je da treba imati stabilnu i bogatu zemlju da bi u toj zemlji i građanin bio bogat i siguran. Da je iskreno verovao u takvu ideologiju i sistem govori i činjenica da, nakon smrti svojoj porodici nije ostavio nikakvu zaostavštinu.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Kada je radikalna vlada 1889. godine nacionalizovala monopole duvana i soli, za upravnika državnih monopola postavljen je Paču i bio to do 1893, kada je smenjen od strane liberalne vlade. On je tada započeo svoju karijeru. Zahvaljujući dobroj organizaciji poslovanja, ta ustanova je ubrzo ostvarila prihod u iznosu od 20 miliona dinara.

Za uspešno obavljanje tog posla Paču je odlikovan, što ga je preporučilo i za druge državne funkcije, a bio je angažovan na pripremi ekonomskih i finansijskih zakona, kao i trgovinskih ugovora sa Austrougarskom, Engleskom, Francuskom, Belgijom i Crnom Gorom. Takođe, radio je na uspostavljanju moderne državne statistike, s ciljem da se ažuriraju podaci o proizvodnji, trgovini, izvozu i uvozu. Upravnik monopola je i 1893-1894. i 1897-1898. godine. U međuvremenu bio je komesar Narodne banke i direktor Beogradske zadruge (banka).

Foto: freeimages.com/nkzs

Foto: freeimages.com/nkzs

Prvi mandat je započeo 26. januara 1904. godine u Vladi Save Grujića, koga je na mestu premijera u decembru iste godine zamenio Nikola Pašić. U to vreme budžetski deficit je iznosio 11,5 miliona dinara i bio je pokriven zajmom, što znači da je Srbija bila pred bankrotstvom. Prvo što je Paču uradio bilo je da parlamentu podnese zakon o povećanju poreskih prireza u proseku za oko 40 odsto, kao i da strogo kontroliše naplatu poreza.

Poslanike je ubedio da je ta mera neophodna zbog teške finansijske situacije, a tokom godinu dana, koliko je bila na snazi, poreski obveznici su na 100 dinara poreza plaćali još 166 dinara poreskih prireza. Ubrzo je državna blagajna postala likvidna, a plate činovnika i oficira su ponovo počele redovno da se isplaćuju. To je vratilo poverenje u državu, a umesto dugogodišnjeg deficita, državna kasa je imala suficit od 6,3 miliona dinara.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Paču je bio dovitljiv i u skladu sa današnjim "rečnikom" možemo ga nazvati i dobrim menadžerom. On je dobro znao da popularnost kralja može doneti finansije, pa nije ni čudo što se u njegovop vreme pojavila petodinarka sa likom Karađorđa i Kralja Petra.

Zamenjeno je i prekovano preko 6,5 miliona dinara, što je uticalo na povećanje novčane mase u opticaju, a povećana je tražnja novčanica sa zlatnim pokrićem, a njihova masa je premašila 4 miliona dinara, što se nikada ranije nije desilo.

Ovaj snalažljivi ministar finansija je doneo zakon po kome se država može nesmetano zaduživati kod Narodne banke Srbije u iznosu do 10 miliona godišnje, čime je premošćem problem nedostatka prihoda. Pored toga, povećane su carine, dok su za 40 odsto uvećani nameti na monopolske proizvode. Zahvaljujući tome, samo od poskupljenja duvana i petroleja, te godine ostvareno je za 1,5 miliona dinara više prihoda.

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Juna 1916. potpisan je sporazum, sa ciljem da se očuva Solunski front, pa su se tim sporazumom Francuska i Britanija obavezale da novčano pomažu Srbiju sa 9 miliona francuskih franaka mesečno, i to dokraja rata. Kada su 1917. godine u rat ušle i Sjedinjene Države, Srbija je počela da prima i od njih redovnu mesečnu pomoću iznosu od 12 miliona dolara. Tako su glavni poverioci Kraljevine Srbije zafinansiranje rata postale tri države: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska.

Narodna banka je jedno vreme privremeno bila stacionirana u Marselju, ali je i odatle nastavila da štampa novac, koji je uz francuske i engleske kredite imao stabilan kurs i plus je svaka novčanica imala svoje pokriće u zlatu ili drugoj stranoj valuti (franci, dolari,funti). 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Najveće iskušenje je Srbija dobila sa početkom rata, jer je Austrougarska postavila nemoguće uslove za izvoz stoke, te je i zatvorila granice za izvoz stoke iz Srbije, proglaseći je zaraznom. Ipak, Paču je uspeo da razbije tu političku blokadu. Sa Turskom i Bugarskom su sklopljeni ugovori o korišćenju njihovih transportnih trasa, dok je, u dogovoru sa rumunskim, ruskim i francuskim prevoznicima, obezbeđen plasman srpskih proizvoda u Zapadnu Evropu.

Rezultat toga je da je 1910. godine srpski izvoz bio za 50 odsto veći nego pre Carinskog rata, a 1912. godine vrednost spoljne trgovine iznosila je 200 miliona dinara u zlatu. U Srbiji je osnovano 400 novih preduzeća, a Beograd je dobio vodovod, kanalizaciju, električnu energiju, tramvaje.

Foto: Wikipedia/Bibliothèque nationale de France

Foto: Wikipedia/Bibliothèque nationale de France

Da je Paču bio tvrdoglav i cepidlaka, ali i da se nikoga nije bojao govori i činjenica da kod ovog ministra finansija ni kralj nije mogao da uzima pare na veresiju. Poznato je da mu je kralj Petar poslao sekretara da uzme akontaciju vladareve plate, ali ga je Lazar Paču odbio, obajsnivši da to nije izvodljivo. On je tada kao objašnjenje naveo da kralj može da umre, a da državi ostaje dug. Kralj se nije uvredio, jer je poštovao srpskog ministra finansija.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Kraljevina SHS, Lazar Paču, Ministar finansija, Prvi svetski rat

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • O
  obilic

  O tome sam samo hdeo da dam komentar da smo i u to doba bili daleko bolji pod svim mukama nego od 1945 pa do sad

 • т
  топлистанадреалиста

  Наравученије?! Гласајте за радикале!!!

 • V
  Vladimir BG

  Čurug je uvek imao znamenite ličnosti u istoriji Srbije.Rodno mesto dr Lazara.

Biće gore nego pakleno teško! Vučićeva zabrinjavajuća izjava američoj agenciji posle javne debate s Tačijem u Minhenu

Petković: Bez kompromisa ludilu nema kraja. Tačiju nedostaju argumenti

Dačić o opoziciji, koaliciji sa SNS i napadima: Samo glup čovek može da se udružuje sa gubitnicima, ja ipak nisam glup

Na ulicama Prištine kape OVK, zastave tzv. Kosova i SAD: Albanci slave 11. godina proglašenja jednostrane nezavisnosti (FOTO)

Žestoko lobiranje Albanaca u Njujorku: Na 6 lokacija bilbordi sa čestitkama dana samoproglašene nezavisnosti Kosova (VIDEO)

"Ja ga neću zaboraviti, nedostajaće njegov topli glas, ali pre svega on": Političari izjavili saučešće porodici Šaulić

Zapaljiva Haradinajeva izjava: U Srbiji borave pritajeni ruski "bezbednjaci" neprijateljski raspoloženi prema Prištini

Posle pogibije Šabana Šaulića oglasio se i Aleksandar Vučić: Predsednik Srbije se tužnom porukom oprostio od kralja narodne muzike

Stav SAD po pitanju KiM je sada promenjen: Dačić ocenio da se Trampova administracija zalaže za kompromis

Albanski pevač objavio jeziv spot za pesmu povodom 11. godišnjice od samoproglašene nezavisnosti Kosova: Veličanje terorista i "Vojske Kosova" (VIDEO)

"Albanskim vođama" umesto čestitki za nezavisnost poslati pozivnice za Sud za ratne zločine: Palma prozvao Tačija i Haradinaja

Ambasador SAD uputio čestitku Kosovu povodom 11. godišnjice samoproglašene nezavisnosti (VIDEO)

Vidim, Srbija je i dalje snažna! Kratak susret Vučića i Džozefa Bajdena u Minhenu i snažna podrška SAD nastavku dijaloga (FOTO)

Vučić se obratio javnosti posle završetka 55. konferencije o bezbednosti: Kakvi su rezultati niza bilateralnih susreta u Minhenu? (LIVESTREAM)

Lisice na rukama i "srednji prst okupaciji": Kako Srbi i Albanci dočekuju godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova? (FOTO)

"Težak" sastanak sa delegacijom američkog kongresa, oči u oči sa Trampovim čovekom, "okršaj" sa Tačijem: Vučićevi susreti u Minhenu

Pritisak Noga na pravosuđe: Na protest doneo spisak "nepoželjnih" sudija (FOTO)

Dačić posetio Milićevića u njegovoj porodičnoj kući: Socijalista se uskoro vraća u poslaničke klupe? (FOTO)

Održan jedanaesti protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama": Građanima ponuđen na potpisivanje "Sporazum sa narodom" (FOTO)

Vučić je juče odlikovao Tozovca zlatnom medaljom, a pevačev odgovor prilikom preuzimanja odlikovanja još se prepričava (FOTO) (VIDEO)

Kažete da je Kosovo suverena država? Recite mi kako onda nije članica Interpola ili Uneska: Vučić "poklopio" Tačija u duelu u Minhenu (FOTO) (VIDEO)

Cveta ljubav između Hrvata i Albanaca: Haradinaj pozvao hrvatske firme da ulažu na Kosovu

Albanci "lasom hvataju" zvaničnike, a od mene beže po hodnicima: Vučić o diplomatskom delovanju prištinske delegacije u Minhenu

Tači uveren u postizanje sporazuma sa Beogradom ove godine: Posle sporazuma Grčke i Makedonije "na redu je Kosovo" (FOTO)

"Neshvatljivo je da SzS optužuje za izdaju po pitanju KiM": Stefanović poručio da su imali priliku da o tome odlučuju i to su radili na najgori način

Neočekivani rasplet u Prištini? Haradinaj "leti" iz Vlade sledeće nedelje

Tači i Đukanović razgovarali u Minhenu: "Naše zemlje imaju jaku vezu" (FOTO) (VIDEO)

Susret Vučića i Merkelove u Minhenu: Srbija je iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke (FOTO)

Tači se oglasio posle Trampovog pisma: Mi treba da se krećemo brže, ovo je momenat

Profil predsednika Vučića na Instagramu dobio plavi bedž: Evo zašto je to važno

Nije za očekivanje sporazum sa Prištinom ove godine: Vučić o preduslovu za nastavak dijaloga

Kasni telefonski razgovor Vučića i Mogerini: Takse nepremostiva prepreka u dijalogu

Albanci nemaju dodira sa realnošću i to me plaši: Vučić poručio da Priština mora da spusti svoje zahteve i prihvati kompromis

Bez protestne šetnje u Gračanici: Skupilo se samo devetoro ljudi

Zapaljiva Ramina izjava o korekciji granica: Na konferenciji o bezbednosti u Minhenu poručio da je Kosovo deo Albanije

EU "zavrće uši" zbog taksi na srpsku robu, u Prištinu stiglo važno pismo: Tražimo konkretne korake ka obustavi oporezivanja

Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije: Šetalo se u više gradova

Pacolijevim privatnim avionom stigli u Minhen, a onda se odvojeno sastali sa Hanom: Da li je došlo do definitivnog razlaza između Tačija i Haradinaja? (FOTO)

Doveli su sve koji su mogli i govore što Evropljani žele da čuju: Vučić o nastupu delegacije Prištine u Minhenu

Mršavi ljudi su zli: Nova hit izjava Ivice Dačićeva zapalila društvene mreže (VIDEO)

Ako šetači krenu na Skupštinu, ima da uletimo da ih odvalimo: Miroljub Petrović uputio pretnje sa tribine Vacićeve Srpske desnice (VIDEO)

Mogerini, Plenković, Dankan, Mur: Značajni susreti Vučića i svetskih lidera na marginama 55. konferencije o bezbednosti u Minhenu (FOTO) (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima