EP: Pregovori Srbije sa EU što pre, bez izbora na Kosovu

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su Rezoluciju o napretku Srbije u evropskim integracijama, traže uzdržavanje od raspisivanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji

  • 0

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su Rezoluciju o napretku Srbije u evropskim integracijama, u kojoj se traži da se Srbiji "što pre bude moguće" odredi datum za početak pregovora o pridruživanju EU, ali i poziva Srbija da se uzdrži od raspisivanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Rezolucija je usvojena većinom - protiv je bilo samo 49 poslanika od ukupno 754 - a jedini od 12 usvojenih amandmana, koji unosi promenu u tekst rezolucije u odnosu na predlog, jeste amandman koji se tiče lokalnih izbora na Kosovu, a koji je podneo izvestilac EP-a za Srbiju Jelko Kacin.

Kako se navodi u tom amandmanu, raspisivanje lokalnih izbora bilo bi "suprotno međunarodnom pravu i Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244". Većina usvojenih amandmana je tehničke prirode.

Predlog rezolucije, koji je nastao na osnovu izveštaja izvestioca EP-a za Srbiju Jelka Kacina, podržala je tokom jučerašnje rasprave u parlamentu većina poslanika, uključujući šefove tri najveće poslaničke grupe - naprednjaka, socijalista i liberala, uz naglasak da Srbija treba da normalizuje odnose sa Kosovom, i pojača rad na reformama i suzbijanju korupcije.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA