Ljajić: Ne dolivati ulje na vatru, već normalizovati odnose!

- Ne verujem da će presuda uticati otrežnjujuće iz prostog razloga jer imamo parlamentarne izbore u Hrvatskoj, nakon predsedničkih izbora. Praktično, vidimo nastavak predizborne kampanje koja će trajati celu godinu - kaže potpredsednik Vlade Srbije

  • 4

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu očekivana jer je od početka bilo jasno da će uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije biti odbačene, navodeći da je javnost u Hrvatskoj bila spremna na drugačiji ishod, dok je pravna stručna javnost bila uverena u ovaj ishod sudskog postupka.

On je za B92 kazao da je zbog toga Srbija insistirala da se dođe do vansudskog dogovora, odnosno političkog dogovora dve strane, ali da mu se čini da u Hrvatskoj niko nije smeo da preuzme tu vrstu političkog rizika i da uđe u jednu avanturu koja bi mogla da ga košta u smislu podrške biračkog tela.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Upitan u kom pravcu će se kretati odnosi Srbije i Hrvatske, Ljajić kaže da nažalost nema argumenata da bi mogao da kažem da će ti odnosi ići u pozitivnom pravcu i da ne očekuje da će preseuda Međuanrodnog suda pravde u političkom smislu imati neki poseban značaj kada je reč o razvoju i unapređenju tih odnosa.

- Ne verujem da će presuda uticati otrežnjujuće iz prostog razloga jer imamo parlamentarne izbore u Hrvatskoj, nakon predsedničkih izbora. Praktično, vidimo nastavak predizborne kampanje koja će trajati celu godinu - kaže Ljajić.

Potpredsednik vlade je rekao da niko u predvečerje izbora u Hrvatskoj ne misli na normalizaciju ili unapređenje odnosa sa Srbijom navodeći da će Srbija biti tema te kampanje jer može doneti neke političke poene i glasove.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Istakao je da je jasno da je opredeljenje Srbije da ima najbolje odnose sa susedima, da se Srbija trudi da "ne doliva ničim ulje na vatru" i da normalizuje odnose sa Hrvatskom jer je to i u njenom interesu, ali da to ne zavisi samo od Srbije.

Na pitanje da li su procesi pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde dali odgovore na pitanja koja su mučila nacije na Balkanu i da li postoji spremnost da ostave prošlost i okrenu se budućnosti, Ljajić je rekao da bi voleo kada bi mogao da potvrdno da odgovori.

- Plašim se da je situacija na terenu sasvim drugačija. Ni Haški tribunal ni ovaj sud nisu ni na koji način doprineli da se ustanovi istina, zadovolji pravda. Svako je tu pravdu tumačio na svoj način, interpretirao presude u skladu sa vlastitim ili političkim ili drugim vrednosnim sudovima. Ne vidim da je i jedan i drugi sud doprineo procesu pomirenja u reginu - naveo je Ljajić.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Ocenio je da će proces pomirenja biti dugoročan i težak i da će trajati godinama i decenijama.

Upitan o najavi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da neće ići na inauguraciju predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ljajić kaže da je ta odluka sasvim na mestu jer je 15. februara Dan džavnosti Srbije.

- Verujem da bi većina javnosti osudila da na Dan državnosti idete na inauguraciju bilo kog predsednika, da ne govorimo sad o odnosima Beograda i Zagreba. Ovo ne iznosim kao opravdanje već kao činjenicu koju verujem da će svako uvažiti - kaže Ljajić.

- Da je inauguiracija nekog drugog datuma, dodao je, lično mislmi da bi trebalo otići kako bismo učinili i tu vrstu napora kao gest dobre volje da zaista želimo da gradimo najbolje moguće odnose.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    3. februar 2015 | 19:19

    I kao sto se predvidjalo niko nije kriv jer ako se osudi Srbija moglo bi da dodje do revolta gradjana . I onda cao i EU i NATO a ako bi se osudila Hrvatska to bi okrnjilo ugled EU jer bi se onda u svetu , mislim na onaj vanNATOVSKI , pitali zar je to EU Demokratija koja prima Drzavu koja je Nacionalisticko-Nacisticki orijentisana i koja je proterala preko 300 000 Srba ... hmmmm mozete li da zamislite koliko bi se okrnjila ta vaskolika evropska DEMOKRATIJA. Dakle pribeglo se srednjem putu zarad viseg cilja. Samo se zaboravila cinjenica da su zivi oni koji su izgubili svoje najmilije i da taj bol nemoze da ide srednjim putem ... .

  • Nevena

    4. februar 2015 | 11:48

    Treba normalizovati i siriti dobre odnose izmedju Srbije i Hrvatske!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA