Dačić i Tači na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Na sednici Saveta bezbednosti UN učestvuje ministar spoljnih poslova Srbije, a prisustvovaće i šef kosovske diplomatije

  • 4

Savet bezbednosti UN razmotriće situaciju na Kosovu na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kojem se apeluje na lidere svih političkih entiteta da ulože dodatni napor kako bi što pre prevazišli trenutni politički zastoj.

U izveštaju za period od 16. oktobra do 15. januara, Ban Ki Mun je pozvao kosovske vlasti da posle konstituisanja vlade i parlamenta, brzo preduzmu korake za uspostavljanje specijalnog suda za zločine o kojima je vodio istragu istražni tim Evropske unije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na sednici koja počinje danas popodne po srednjeevropskom vremenu učestvuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a prisustvovaće i šef kosovske diplomatije Hašim Tači.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ban je u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu naveo da treba nastaviti napore u pogledu vladavine zakona i promovisanju istinskog dugoročnog pomirenje medju kosovskim zajednicama.

Generalni sekretar UN je takođe istakao da očekuje što ranije potpuno i iskreno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu na visokom nivou u kojem posreduje EU.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ključno pitanje u tom pogledu ostaje uspostavljanje, u skladu sa sporazumom, asocijacije/zajednice srpskih opština - naveo je Ban Ki Mun.

Ban je naveo da razlog za zabrinutost daju izveštaji o masovnom odlivu stanovništva sa Kosova u poslednjim mesecima, i da u tom svetlu pozdravlja napore kosovskih vlasti da se uhvate u koštac sa pitanjem migracije.

Generalni sekretar UN je pozdravio i brze korake preduzete kako bi se istražile optužbe za korupciju u UN, kako one ne bi bile iskorišćene da se potkopa važna uloga koju ta misija EU igra na Kosovu i kako bi sve strane nastavile da sa njom sarađuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kosovka

    6. februar 2015 | 13:59

    srbi su do sada uradili sve sto je trazeno a nisu zauzvrat dobili nista ( ako naravno, ne racunamo gubitag nacionalnog ponosa i veleizdaju) cemu pregovori onih koji su sebi dali za pravo da ""pregovaraju" a zapravo treba zbog dosadasnjih rezultata koje su ostvarili da budu u...pa recimo, bajbokani...

  • Baba

    6. februar 2015 | 14:59

    Malo morgen na More

  • Ilir

    6. februar 2015 | 15:21

    Neka vam brar Putin pokloni Krim i onako ga je uzeo džaba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA